eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Így kereshet 400 milliárdot az állam

Így kereshet 400 milliárdot az állam

Több megoldás is van az egyre súlyosabb informatikushiány orvoslására. A Digitális Munkaerő Programról Major Gábort, az Informatikai Vállalkozások Szövetségének elnökét kérdeztük.

A digitalizáció minden területre beszivárog a kereskedelemtől az újságíráson át az iparig, és minden vállalatnál egyre több funkciót vesz át. A gazdaság szerkezete és modelljei is megváltoznak, megváltozott a munkaerőpiac, az oktatás pedig nem tud ezzel lépést tartani - mondta a szervezet főtitkára.

Major Gábor szerint

gondot jelent, hogy az informatikaképzés sok esetben nem piacképes és nagy, 50 százalékos a lemorzsolódás aránya a hallgatóknál.

Erre a válasz az, hogy idén szeptembertől bevezetik az informatikai ösztöndíjat, ezen kívül a vállalati szférával összefogva új informatikai üzemmérnök szak is indul három egyetemen.

Az Informatikai Vállalkozások Szövetségének főtitkára úgy véli, hogy ez pozitív intézkedés, de nem oldja meg a problémát.

A szak- és felnőttképzés együtt viszont segít, az átképzés is kulcsfontosságú.

Az IVSZ adatai szerint jelenleg 22 ezer betöltetlen informatikai álláshely van Magyarországon. Így évente 400 milliárd forint bevételtől esik el az állam.

Azonban ennek orvoslása csak állami szerepvállalással együtt működhet, hogy sokan élhessenek az oktatási, átképzési lehetőségekkel

Jó megoldás lehet egy új diákhitel,

mert jelenleg általában drága tanfolyamokon lehet elsajátítani a tudást. Vannak gyorstalpaló kurzusok: 3 hónaptól másfél évig tartó képzések elérhetőek tucatnyi képzőhelyen és az itt végzettek 90 százaléka el is tud helyezkedni. Többségük azonban csak Budapesten elérhető, így fontos ennek elterjesztése országszerte, amihez szintén állami segítségre van szükség.

A szervezet abban bízik, hogy a Digitális Munkaerő Programot hamarosan az Nemzetgazdasági Minisztérium is jóváhagyja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×