eur:
394.46
usd:
370.31
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Michelisz Norbert, a túraautó-világbajnokság Honda csapatának magyar versenyzője a május elsején megrendezésre kerülő Nagy Futam elnevezésű autó-motorsport rendezvény sajtótájékoztatóján a Hotel Intercontinentalban Budapesten 2017. április 18-án.
Nyitókép: Marjai János

Michelisz beszáll az autóiparba

Michelisz Norbert elektromos utcai autók gyártását tervezi, saját cége állítaná elő a teljesen magyar villanyautókat.

Michelisz cége, az M1RA versenycsapat már most a legjobb magyar mérnököket tudhatja magáénak, és az alakulat a közeljövőben is magához szeretné vonzani a hazai szürkeállomány legjavát. Amennyiben minden jól megy, akkor a magyar cég legkésőbb 5 éven belül fontos komponenseket fejleszt majd villanyautókhoz, és 10 éven belül elkészülhet az első teljesen magyar M1RA elektromos autó - nyilatkozta az autóversenyző a HVG-nek.

Michelisz elmondta, hogy nem a tőlünk pár száz kilométernyire tevékenykedő horvát Rimac példáját kívánják követni, vagyis nem közel 2000 lóerős elektromos hipersportkocsikat kívánnak készíteni. A M1RA a jelenlegi tervek szerint az átlagemberek számára gyárt majd relatíve elérhető árú villanyautókat.

Síri csend honol majd

A versenyző azt is elmondta, hogy tárt karokkal várja az elektromos túraautók érkezését. Meglátása szerint egy ilyen új szériának könnyen akkora sikere lehet, mint a Formula E-nek, mely már most több gyártót vonz maga köré, mint a hibrid alapokon nyugvó Forma–1.

A Seat nemrégiben leplezte le a tisztán elektromos hajtásláncú Cupra e-Racer versenyautót, mely elsősorban 680 lóerős teljesítményéről, illetve 65 kWh-s akkumulátoráról ismerszik meg. Illetve mintegy 4 mázsás extra tömegéről. Michelisz mindenképpen életképesnek tartja ezt az új kezdeményezést, és őt versenyzőként egyáltalán nem zavarja, hogy a villanyautóknak vezetés közben nincs hangjuk. És nem titkoltan abban bízik, hogy ha jó versenyeket produkálnak az e-autók, akkor a nézőket sem fogja zavarni a lényegében síri csend.

Norbi néhány éven belül szívesen kipróbálná magát egy elektromos túraautó sorozatban, ezenkívül pedig a rali is komolyan mozgatja a fantáziáját. Nagybátyja révén már gyerekkorában megcsapta a rali szeretete, mostanság egyre komolyabban követi a világbajnokság eseményeit, és meglátása szerint néhány éven belül raliautóval is megvillanthatja majd vezetési képességeit.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×