eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Itt az új rendszám!

Napokon belül kezdik kiadni az okmányirodák a vadonatúj, R-betűs rendszámokat.

Néhány hete már gyártják az R-betűvel kezdődő rendszámokat - közölte a Vezess kérdésére a Belügyminisztérium sajtóosztálya. Az elkészült rendszámok szállítása az igények szerint folyamatos a kormányablakokhoz és az okmányirodákba.

A Miniszterelnökség szerint júliusban megkapják az autósok az első R-betűs rendszámokat.

Igen gyorsan kifutott tehát a 2016 decemberétől autókra szerelt P-betűs széria, mindössze másfél év alatt. Ennek egyszerű oka van: évről évre csúcsokat döntöget a használt autók behozatala, valamint folyamatosan emelkedik az újonnan vásárolt járművek forgalomba állítása, 2017-ben 155 ezer használt, és 116 ezer új személyautóra került P-vel kezdődő rendszám.

Forrás: vezess.hu
Forrás: vezess.hu

A mostantól minden autósnak kérés nélkül osztott R-betűs rendszám sokáig a rendőrségi járművek kiváltsága, egyedi azonosítója volt. 2018 elején közel 800 darab, az ORFK állományába tartozó jármű viselt ilyet, ráadásul nem kis részük átlagos külsejű, kék-fehér fóliázás nélküli személyautó.

Több évtizedes szokásával ellentétben a rendőrség az elmúlt években hanyagolni kezdte az R-betűt, miközben sokan – talán rájátszva a rendőrségi régi gyakorlatára – plusz pénzért kértek ilyet az autójukra. Évek óta lehet látni RRR-rendszámos Audikat, Volkswageneket, a BM szerint azonban az utóbbi években ilyen rendszámot privát tulajdonú járművekre vásároltak a gazdáik. Az év elején 52 darab RRR-azonosító volt forgalomban, a minisztérium szerint egyiknek sem volt köze a rendőrséghez.

Hogy zavaró lesz-e 2018-tól a közel ezer rendőrségi R-betűs rendszám mellé érkező tengernyi sima R-betűs rendszám, arra a minisztérium azt felelte: nem lesz összekeverhető, és nem lesz zavaró.

És, ha már rendőrség, vajon az sem lesz zavaró az autósok számára, ha a járművük rendszámán majd a "RAB" felirat díszeleg?

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×