eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Karácsony Gergely, Zugló polgármestere, a Párbeszéd társelnöke (b) és Horváth Csaba, a szocialisták budapesti képviselője a Fővárosi Közgyűlés ülése előtt a Városháza dísztermében 2017. január 25-én.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

A Jobbikkal is együttműködne az MSZP és a Párbeszéd főpolgármester-jelöltje

Horváth Csaba és Karácsony Gergely az InfoRádió Aréna című műsorában egyetértett abban, hogy minden ellenzéki pártot összefogó szövetség jöhet létre a fővárosban az európai parlamenti választások után.

Az ellenzéki előválasztás első szakaszában elinduló két főpolgármester-jelölt, a szocialista Horváth Csaba és a zuglói polgármester, Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke először vitázott a nyilvánosság előtt.

A Párbeszéd főpolgármester-jelöltje úgy vélekedett az InfoRádió Aréna című műsorában, hogy ha a domináns ellenzéki pártok felállnak egy jelölt mögé, akkor nyerhető valamennyi fővárosi körzet. Hangsúlyozta, hogy

az LMP-vel, a Momentummal és a Jobbikkal is meg kell tudni alkudni.

Karácsony Gergely arról is beszélt, hogy nem csak pártok jelöltjeiben gondolkodnak, hiszen ő maga is tud olyan, a "civil világból érkező" jelöltekről, akik a körzetükben a legerősebbnek számítanak.

Mindkét főpolgármester-jelölt úgy látja, hogy a Budapesttel kapcsolatos elképzeléseik közel állnak egymáshoz, Horváth Csaba inkább a harcmodorban vél különbséget felfedezni kettejük között. Az MSZP főpolgármester-jelöltje a fővárosi közgyűlésben eltöltött évek alapján úgy látja, hogy

csak akkor lehet eredményt elérni, ha erőt demonstrálnak,

erre egyik példaként a Római-part és a mobilgát ügyét említette. Szerinte ezt kell tudatosítani a budapestiekben is. Mint mondta, határozott, ha kell, akkor harcot is bemutatni képes városvezetésre van szükség.

Abban Karácsony Gergely is egyetértett, hogy kemény küzdelemben kell majd megharcolnia az új főpolgármesternek mindazokért a fejlesztésekért, amelyek az elmúlt években elmaradtak, ugyanakkor úgy látja, hogy akkor lehet változást elérni, ha az ellenzék főpolgármester-jelöltje nem egy másik ellenzéki jelölt kihívója, hanem a budapestiek polgármestere akar lenni.

Olyan személy, aki képes integrálni a sokszínű budapesti polgárságot, és olyan programalkotási gyakorlatot alakít ki, amelyben a budapestiek elmondhatják a véleményüket.

Karácsony Gergely szerint olyan demokratikus ellenzéki pártokkal is meg lehet majd valósítani később az együttműködést, amelyek még, az európai parlamenti választások előtt ódzkodnak ettől.

Horváth Csaba azt azt mondta, ő a jelenlegi szakaszban azt a 62 százalékot szeretné képviselni Budapesten, aki már tavaly, a parlamenti választásokon sem a Fideszre szavazott. Ugyanakkor az MSZP-s politikus is úgy fogalmazott, ha komolyan vesszük azt, hogy a Nemzeti Együttműködés Rendszere csak közösen dönthető meg, akkor az ellenzéki együttműködés sokkal szélesebb palettán értendő. Az ellenzéki többség szerinte már négy évvel ezelőtt is megvolt, de akkor nem volt meg az ellenzéki együttműködési szándék.

Arra a kérdésre, hogy a Jobbikkal is elképzelhetőnek tartják-e az együttműködést, mindkét politikus igennel válaszolt.

Horváth Csaba hozzátette, hogy a Mi hazánk mozgalommal ezt nem tudnák megtenni, a mai Jobbikot azonban olyan pártként jellemezte a szocialista politikus, amely radikális, de amelynek az értékrendje nem áll távol tőlük.

Mindkét politikus úgy látja, hogy az európai parlamenti választások után, nyáron állhat össze a polgármesterjelöltek listája. Karácsony Gergely ehhez hozzátette, hogy ezt a folyamatot most az EP-választás valamelyest "beárnyékolja", ugyanakkor annak eredménye visszajelzés lesz arról, hogy a demokratikus ellenzéki pártoknak milyen támogatottsága van Budapesten.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×