eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár, a kormánykoalícióban részt vevő Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke sajtóértekezletet tart a közszolgálati és sportminisztérium bécsi épületében 2019. május 18-án. Strache az előző estén kirobbant korrupciós botrány miatt bejelentette, hogy lemond az alkancellári és a pártelnöki tisztségről. A 49 éves politikus Norbert Hofer közlekedési, innovációs és technológiai minisztert javasolta az alkancellári posztra.
Nyitókép: MTI/EPA/Florian Wieser

Még ma is tart a Strache-botrány, nem rakták ki a pártból

Erre viszont pénteken sor kerülhet. Pénteken jöhet a meghallgatása.

Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) pénteken dönthet Heinz-Christian Strache volt alkancellár kizárásáról a pártból - jelentette be csütörtökön Norbert Hofer pártelnök és Dominik Nepp bécsi tartományi pártvezető közös sajtótájékoztatón.

A tájékoztatás szerint előbb a párt döntőbírósága meghallgatja Strachét, majd a tartományi pártvezetés megvitatja a határozatot, s döntést hoz az esetleges kizárásról.

"Izgalommal várjuk, hogy holnap megjelenik-e (a meghallgatáson), vagy sem, mivel feltehetően már maga is a kizárással számol" - vélekedett Nepp, aki ugyanakkor nem akarta megelőlegezni a pénteken esedékes döntést.

Az FPÖ-pártvezetés higgadtan reagált arra, hogy a bécsi tartományi tanácsban három képviselő kilépett a szabadságpárti frakcióból és új pártot alapítottak Szövetség Ausztriáért (DAÖ) néven.

Norbert Hofer ezzel összefüggésben kijelentette: "számunkra világos, hogy ezt a lépést már hosszú ideje tervezték".

A dpa német hírügynökség szerint

az új párt Heinz-Christian Strachénak nyújthat lehetőséget, hogy visszatérhessen a politikai porondra.

A DAÖ egyik társalapítója, Karl Baron megerősítette, hogy kapcsolatban állnak az 50 éves politikussal. Baron azzal indokolta a lépést, hogy "az FPÖ egy Strache-ellenes párttá vált".

Szakértők szerint a DAÖ megalakulása és Strache lehetséges mártírszerepe az FPÖ-ben komoly kihívások elé állíthatja az Osztrák Szabadságpártot, mert amennyiben hivatalosan csatlakozna az új párthoz és csúcsjelöltjeként indulna a 2020-as bécsi tartományi választásokon, legalábbis kisebb sikereket érhet el.

Előzmények

Heinz-Christian Strache - 14 éves elnökség után - májusban volt kénytelen lemondani az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöki tisztségéről, miután nyilvánosságra került az Ibiza-videó néven ismertté vált titokban, megrendezett körülmények között készített felvétel, amelyen Strache és Johann Gudenus, a párt akkori frakcióvezetője egy - magát egy orosz oligarcha unokahúgának kiadó - nővel tárgyalt. Strache a nőnek párt- és médiatámogatásért cserébe zsíros állami megbízásokat ígért. A botrány nyomán felbomlott az Osztrák Néppárt (ÖVP) és az FPÖ koalíciós kormánya, amelyben Strache alkancellár volt, és előre hozott választást tartottak, amelyen a Néppárt magabiztos győzelmet aratott.

Címlapról ajánljuk
Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.

Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

A szenzor a könnyen megoldható beültetést követően folyamatosan adatokat szolgáltat arról, hogy pontosan mennyi glükóz van a szervezetben. Kis János Tibor diabetológus szakorvos az InfoRádióban elmondta: az ujjbegyes méréssel szemben az okostelefonnal összekapcsolható szenzor 1–5 percenként mér, és naponta 288–1440 eredményt mutat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×