eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Bugár Béla, a Most-Híd szlovák-magyar vegyespárt elnöke beszédet mond a párt IX. országos kongresszusán a szlovákiai Érsekújváron (Nové Zámky), az egykori császári-királyi lovarda épületében 2016. november 12-én.
Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Már nem kér Bugár pártjából a szlovák kormány

Bugár Béla, a Most-Híd szlovák-magyar párt elnöke bejelentette: a választások után nem lép újra koalícióra jelenlegi koalíciós partnerével az Irány - Szociáldemokráciával (Smer-SD), sem pedig a radikális Kotleba - Mi Szlovákiánk Néppárttal. Robert Fico, az Irány elnöke reagálásában azt üzente Bugárnak, hogy már most sem számolnak pártjával.

Bugár Béla bejelentése annak tükrében számít érdekesnek, hogy tavaly ősszel, amikor egy közös magyar lista kialakításáról tárgyaltak a felvidéki magyar párttal, a Magyar Közösség Pártjával (MKP) és néhány kisebb politikai csoportosulással, az együttműködés egyebek mellett azon bukott meg, hogy Bugárék nem voltak hajlandóak kizárni annak lehetőségét, hogy a jövőben esetleg ismét együtt kormányozzanak az Iránnyal.

Bugár mostani bejelentése ugyanakkor nem számít különösebb meglepetésnek, mivel a párt politikusai retorikájukban és parlamenti frakciójuk tetteiben gyakorlatilag már hetek óta inkább ellenzéki politikát folytatnak.

Felmérések szerint a Most-Híd támogatottsága az utóbbi hónapokban sokéves mélypontján, jóval a parlamentbe való bejutáshoz szükséges 5 százalék alatt van.

Robert Fico, a vegyes párt elnökének bejelentésére reagálva csütörtökön azt mondta:

evidens, hogy a Most-Híd már megegyezett az ellenzékkel,

s az Irány már sem a mostani rendkívüli parlamenti ülésen, sem a jövőben nem számol Bugárékkal. Megjegyezte: meggyőződése, hogy a Most-Híd nem jut be a parlamentbe a február 29-re kitűzött választáson. Hozzátette: a voksoláson nem 4,99 százalékos, hanem 2,99 százalékos eredményt kíván jelenlegi koalíciós partnerének.

Fico ez utóbbival arra utalhatott, hogy a vonatkozó szlovákiai szabályozás szerint csak azok a pártok kapnak állami támogatást, amelyek a parlamenti választáson legalább 3 százalékos eredményt érnek el.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×