eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
A dél-koreai Doosan épülő rézfóliagyártó-üzeme az alapkőletételi ünnepség napján a tatabányai ipari parkban 2019. július 23-án. A 31 milliárd forintos ráfordítással megvalósuló beruházást a kormány 4,7 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatással segítette.
Nyitókép: MTI/Bodnár Boglárka

Koronavírus: a feldolgozóipar egyre inkább akadozik

A hazai feldolgozóiparban már egyértelműen érezhető a koronavírus járvány hatása, több cég érdemben csökkentette a termelést - mondta az InfoRádiónak Hornyák József, a Portfolio elemzője.

Több cég érdemben csökkentette a termelést, miután alapanyagok és alkatrészek is hiányoznak ehhez - mondta az InfoRádiónak Hornyák József, a Portfolio elemzője. Jelenleg a feldolgozóipari cégeket érinti a probléma, mivel az év elején Kínából nem érkeztek meg a megrendelt alapanyagok és alkatrészek, és februárban már fogyatkozni kezdtek a készletek is. Egyes vállalatoknál már felmerült a termeléscsökkentés, és mostanra már első körös beszállítóknál is komoly problémák vannak - tette hozzá az elemző.

Ez a nagyvállalatokat is érinteni fogja a következő időszakban.

Februárban a feldolgozóipari beszerzői menedzserindex - ami a vállalatvezetők jövőről alkotott képét mutatja - már jelentősen csökkent az előző havi szintekhez képest. 2013 óta nem teljesített annyira gyengén, mint idén februárban: a kritikus 50 pont szint közelébe esett. Ez az érték, ami elválasztja a növekedést a csökkenéstől - jegyezte meg az elemző. Hozzátette: a múlt hónapban még hajszállal 50 pont felett voltunk, de a cégek képviselői alapanyag-hiányokról beszéltek.

"Azóta tovább romlott a helyzet és márciusban már visszaesést mutathat a feldolgozóipar"

- tette hozzá Hornyák József.

Szerinte az, hogy az első körös beszállítóknál is alapanyaghiány mutatkozik, azt jelenti, hogy a nagy autóipari cégek termelését is kezdi veszélyeztetni a probléma. Ha ugyanis nem kapják meg a szükséges alkatrészeket, náluk is komoly termelési gondok állhatnak elő.

Az elemző szerint eléggé cégspecifikus, hogy inkább a kínai leállás, vagy az olasz karanténintézkedések érintik-e jobban a tevékenységét. A kínai probléma azért nem jelentkezett azonnal, mert hosszú a beszállítói lánc, és ez bizonyos tartalékképzésre készteti a cégeket, összevetve azzal, ha egy közelebbi országból érkeznek az alapanyagok és alkatrészek. Olaszország sokkal közelebb van, ezért nincs akkora raktárkészlet sem, így a beszállítói láncok akadozása szinte azonnal jelentkezik.

Mostanra már mindkét probléma egyszerre és erőteljesen hat a magyar feldolgozóiparra, nem beszélve arról, hogy Olaszországot most már teljesen lezárták, így tovább fog eszkalálódni a helyzet

- tette hozzá Hornyák József.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 12:45
×
×
×
×