eur:
392.44
usd:
367.14
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Vendégek egy vuhani étteremben 2020. április 8-án, miután feloldották az új koronavírus miatt elrendelt vesztegzárat Hupej tartomány székhelyén. A koronavírus világjárványa Vuhanból indult ki.
Nyitókép: MTI/EPA/Roman Pilipej

Vuhan "felszabadult", de az orvosoknak pokoli emlékei vannak

„Felszabadulását” ünnepelte Vuhan, amikor a kínai városban szerdán éjfélkor feloldották a karantént. Azt utcákat elözönlötték az emberek, és az utakon megjelentek az autók. Több ezren távoztak azonnal repülőn.

Elütötte az éjfelet az óra és az új típusú koronavírus-fertőzés egykori epicentrumában az utcára ömlöttek az emberek, miközben újra nyitottak a boltok is.

A város fényjátékkal és az egészségügyi dolgozók előtti főhajtással ünnepelte a felszabadulást. Megjelentek az utakon az autók és 10 ezer ember hagyta el a várost repülőn.

Az utazóknak egy telefonos alkalmazással kell igazolniuk, hogy egészségesek, és érintésnélküli hőmérővel ellenőrzik őket a termináloknál.

Tudósítók emlékeztetnek, hogy januárban, amikor bevezették a karantént, az üresen kongó utca volt a norma a 11 milliós városban. A szabálysértőket megverték a rendőrök vagy a lakásukba zárták őket.

A járvány során több mint 50 ezren fertőződtek meg és 2500-an meghaltak – ők tették ki a kínai halálozások 80 százalékát – a hivatalos statisztika szerint. A Worldometers viszont például közel 82 ezer fertőzöttet és több mint 3300 elhunytat tart nyilván.

Tartanak a második hullámtól, de az emberek élvezik a szabadságot

Szakértők ugyanakkor nem túlzottan örülnek a korlátozások feloldásának. Attól tartanak, hogy újra felültheti a fejét a vírus és jöhet a második hullám.

„Én azon aggódom, hogy beindul egy csúnya körforgás, amikor talán két-három havonta újra karantént kell bevezetni a fertőzések megugró száma miatt”

– mondta a CBS csatornának Ben Cowling járványügyi szakértő.

A vuhaniak egyelőre euforikusan élvezik a szabadságot, bár felszólították őket: csak akkor hagyják el a várost, ha tényleg másik tartományba kell utazniuk.

Az üzletek előtt sorok alakultak ki, a maszkot viselő emberek méteres távolságra állnak egymástól. A parkokban megjelentek a tollaslabdázók.

Pokoli emlékek

Az orvosok és kórházi dolgozók pokolként élték meg a bezártság és a járvány hónapjait. A Marketwatch portál idézi az egyik, Dr Li néven említett szívspecialistát, aki a városi 4-es számú kórházban dolgozott. Ez a kórház lett a Covid-19 betegség elleni harc egyik központja.

Dr Li elmondta:

mentálisan és pszichológiailag kimerült, azt sem tudja, hogy most mit kezdjen magával. Nem tud aludni, enni, néha csak bámul és rájön a sírás. A karantén kezdetén a járóbetegek akár 10 órát is vártak. Január végén már arra is kellett figyelnie, hogy megtámadhatják őt és kollégáit az elkeseredett betegek.

Olyan kevés volt a védőfelszerelés, hogy sokáig nem mentek be a kórtermekbe, hogy elvigyék a halottakat – mesélte. Az orvos most azon gondolkodik, hogy hivatást vált és a pénzügyi szektorban helyezkedik el.

Vele ellentétben az állami média közben diadalittas tudósításokat közöl a kormány fellépéséről – amelynek vuhani képviselőire sokan haragszanak a városban a járványra adott késedelmes és titkolózó reakciók miatt.

„Tudjuk, hogy még nem jött el a végső győzelem, nem dőlhetünk hátra” – mondta a várost körülvevő Hupei tartomány kormányzója, Cao Kuancsin.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×