eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Nyitókép: Pixabay

Ha a koronavírus nem lenne elég, a vérzéses láz terjesztői is megérkeztek

A mérések kezdete óta az idei tél volt a legenyhébb, ez kedvez idegen kullancsfajok megtelepedésének, megmaradásának Magyarországon is. Az országban megjelent két Hyalomma kullancsfaj például képes a krími-kongói vérzéses láz terjesztésére.

Magyarországon körülbelül 20 és 30 közé tehető a honos kullancsfajtoknak a száma. Egész pontos számot azért nem lehet mondani, mert ahogyan zajlanak a kutatások, egyre többet fedeznek fel - mondta az InfoRádiónak az Ökológiai Kutatóközpont tudományos főmunkatársa. Az őshonosokon kívül ugyanakkor három-négy újabb faj megjelentésével is számolni lehet a behurcolásoknak köszönhetően, amire már korábban is volt példa - tette hozzá Földvári Gábor.

Az új kullancsfajok felbukkanása szempontjából fontos tényező a vándormadarak mozgása,

ami természetesen nem újdonság, miután évmilliók óta vándorolnak már az állatok Afrika és Európa különböző régiói között. Ez évi 1-2 milliárd madarat jelent, amelyek több százaléka is kullancsokkal fertőzött. Az viszont újdonság, hogy

az enyhe télek miatt a trópusi, szubtrópusi fajok is képesek áttelelni Magyarországon,

a fagy nem tizedeli meg a vérszívókat. Az igazán komoly gondot az jelenti, jegyezte Földvári Gábor, hogy például az ezek közé sorolható Hyalomma marginatum és a Hyalomma rufipes fajok kórokozókat is terjesztenek, mint például a krími-kongói vérzéses lázat.

A betegség furcsa elnevezése onnan ered, hogy a két egymástól meglehetősen távol eső területen is kimutatták a vírust a 20. század közepe táján, de csak később derült ki, hogy ugyan arról a kórokozóról van szó. Ahogy a neve is mutatja, az ebolához hasonló módon, belső vérzésekkel is járó betegség. Tehát nagyon komoly tünteti lefolyása van, az esetek akár 30 százaléka pedig halállal is végződhet – hangsúlyozta a szakember.

Ugyanakkor nemcsak a Hyalomma kullancs az egyetlen terjedési útja a vírusnak. Például a fertőzött állatok húsával dolgozó állatfeldolgozó üzemekben is fertőződhetnek közvetlenül az emberek, hiszen ez nem cseppfertőzéssel, hanem vér útján terjed.

Magyarországon ez egy új betegség lenne

– emelte ki a feltételes módot az Ökológiai Kutatóközpont munkatársa –, hiszen a kullancsot már behurcolták az országba, viszont a betegséget még nem. Köszönhetően annak, hogy ezek a madarak nem jó vírusgazdák. Ahhoz, hogy kialakuljon egy helyi fertőzési góc, ahhoz szüksége volna fenntartó gerinces állatokra is a vírusnak.

A krími-kongói vérzéses láz elsősorban a mediterrán és a balkáni országokban figyelhető meg – tette hozzá a szakember –, Magyarországon inkább csak a behurcolásnak van meg az esélye.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Váratlan fordulat boríthatja az amerikai választást: így lehet, hogy sem Trump, sem Biden nem lesz elnök

Váratlan fordulat boríthatja az amerikai választást: így lehet, hogy sem Trump, sem Biden nem lesz elnök

Kísérteties módon pontosan 200 évvel ezelőtt történt olyan legutóbb, hogy sem a legtöbb választó szavazatát, sem az elektori kollégiumban legtöbb voksot begyűjtő jelöltből lett amerikai elnök. Logikus módon azt hihetnénk elsőre, hogy a "szabadság földjén" az elnökválasztás olyan szimplán működik, hogy az a jelölt arat győzelmet, akire a legtöbben adják le szavazatukat, ez azonban távolról sem így van: a döntés a tagállami delegáltakból álló elektori kollégium kezében van. Az pedig tovább bonyolítja a helyzetet, hogy ha az elektorok között nem szerez egyik jelölt sem többséget, vagy döntetlen alakul ki, akkor borul az egész rendszer, és a legvégén akár a nép akaratával szöges ellentétben lévő eredmény is születhet. Ahogy 1824-ben, ez a demokratikusságát nézve megkérdőjelezhető lehetőség idén is fennáll; sőt még az is előfordulhat, hogy nem Donald Trump és nem is Joe Biden lesz az Egyesült Államok következő elnöke. Mindez kétség kívül óriási alkotmányos válságot szülne, de, hogy miért is lehetséges egyáltalán, most kiderül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×