eur:
395.08
usd:
370.92
bux:
65117.48
2024. április 19. péntek Emma
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b2) fogadja Igor Matovic szlovák kormányfőt (j2) a Karmelita kolostorban 2020. június 12-én. Balról Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Pozitívan értékelték otthon Matovič budapesti látogatását

A szlovák sajtó pozitívan kommentálta Igor Matovič pénteki budapesti látogatását, miután maga a szlovák miniszterelnök is úgy fogalmazott, hogy barátként érkezett és barátként is távozik a magyar fővárosból.

„A magyarok nemcsak jó szomszédaink, hanem közeli barátaink is“ – fogalmazott az Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel folytatott tárgyalást követő sajtótájékoztatón Szlovákia kormányfője. A szlovák sajtó pedig jellemzően hasonló baráti hangnemben tekint vissza a pénteki találkozóra. Grendel Gábor, a pozsonyi parlament magyar nemzetiségű alelnöke, aki Matovič pártjának, az OĽaNO-nak a színeiben jutott be a parlamentbe, szintén részt vett a budapesti látogatáson. Az Új Szó napilapnak azt mondta, amikor korábban újságíróként dolgozott, már megélt korábbi szlovákiai és magyarországi miniszterelnöki tárgyalásokat, de egyik sem zajlott ilyen kellemes hangulatban. „Jó volt ott ülni a tárgyalóasztalnál” – nyilatkozta az Új Szónak Grendel.

A Szlovák Állami Hírügynökség, a TASR a két kormányfő találkozójáról megjelenő összefoglalójában kiemelte Igor Matovič magyarok felé tett gesztusát a 100. trianoni évforduló alkalmából. Rámutatott Matovič ígéretére is, hogy olyan feltételeket fog kialakítani a magyaroknak Szlovákiában, hogy azok félelem nélkül tudják használni az anyanyelvüket.

Igor Matovič ezt vasárnap a TA3 hírtelevízió politikai vitaműsorában is megerősítette. A miniszterelnök úgy fogalmazott, több gazdasági fejlesztést irányítana Dél-Szlovákiába, ahol a magyarok élnek. Elmondta, célja, hogy a Dél-Szlovákiában élő magyaroknak ne legyen olyan érzésük, mintha Pozsony elfeledkezne róluk.

„Olyan körülmények kialakítására törekszünk, hogy minden állampolgár egyformán jól érezze magát az országban. Hogy éljen bárhol, mindenhol jó munkája, kórháza, iskolája lehessen, és ne kelljen elmennie lakóhelyéről”

– tette hozzá Igor Matovič.

A SITA hírügynökség szerint konstruktív volt a találkozó. A SITA kiemelte, hogy a trianoni békeszerződés aláírására mindkét fél másképp tekint, ezért a két ország együttműködése érdekében nem a múltra, hanem a közös jövőre fognak koncentrálni. Külön hangsúlyozták Matovič szavait, melyek úgy hangzottak, hogy: „Jót nevettünk és remek volt a hangulat.”

A legnagyobb szlovák napilapok, mint a liberális Sme és a Denník N lényegében változtatás nélkül hozták le a hírügynökségi jelentéseket. A baloldali Pravda pedig „A magyarok szomszédok és jó barátok“ – címmel adott hírt Igor Matovič budapesti látogatásáról.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×