eur:
393.77
usd:
369.14
bux:
65747.29
2024. április 23. kedd Béla
Kerékpáros az Eger-Egerszalók-Hőforrás között megépült 5 kilométeres kerékpárúton Eger közelében, az út átadásának napján 2020. június 26-án.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Nagy az igyekezet a kerékpárosok megnyerésére - így bővül a hálózat

Egyre sűrűbben szövi be az országot a kerékpárutak hálózata, építésükre és fejlesztésükre az elmúlt hat évben kétszázmilliárd forintot költöttek hazai és uniós forrásokból.

Kétszázmilliárd forint hazai forrásból és uniós támoga­tás­ból megvalósuló fejlesztéssel nő belátható időn belül 6 ezer kilométerre a magyarországi önálló kerékpárutak hossza – írja a Világgazdaság, megjegyezve, összességében

már most is 9 ezer kilométernyi a kerékpározásra ajánlott út,

miután a 2010-ben új alapokra helyezett fejlesztési stratégia a hálózatépítésre fókuszál, Ausztriához és Szlové­niához hasonlóan túraútvonallá fűzve a kínálatot.

A kerékpározható hálózat 2030-ra 15 ezer kilométeresre terebélyesedik a célkitűzés szerint. A fejlesztés – mint Petényi Mirkó, az Aktív és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ kommuni­ká­ciós igazgatója a lapnak elmondta – nem minden esetben önálló kerékpárút építését jelenti, hanem esetenként a helyi viszonyoknak megfelelően a kis forgalmú útvonalak kiszélesítésével kerékpározható szakaszok létrehozását is.

A rendelkezésre álló úthálózat csaknem fele önálló kerékpárút vagy gyalog- és kerékpárút.

A múlt héten adták át a Tépe és Berettyóújfalu közötti kerékpárút 8,3 kilométeres szakaszát, amely nettó 945 millió forintból épült meg, és lehetővé tette, hogy immár Debrecentől Nagyváradig lehessen biciklizni. Ugyancsak a múlt héten avatták fel az Eger–Egerszalók–Hőforrás közötti, turisztikai jelentőségű 5 kilométeres kerékpárutat, amely bruttó 432 millió forintba került. Bezárult a Tisza-tavi kerékpárút is a Poroszló és Tiszafüred közötti távval, és négy kerékpároshíddal egészült ki az észak–déli Eurovelo 11-es útvonalhoz csatlakozó út, csaknem 3,3 milliárd forintból.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×