eur:
394.23
usd:
370.32
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Matteo Salvini, az ellenzéki olasz Liga párt elnöke a szenátus római üléstermében 2020. július 30-án. Később a szenátorok többsége megszavazta Salvini mentelmi jogának felfüggesztését, így elindíthatják ellene a jogi eljárást, amiért belügyminiszterként nem engedte kikötni a Proactiva Open Arms spanyol nem kormányzati szervezet illegális bevándorlókat szállító hajóját Szicíliában 2019-ben.
Nyitókép: MTI/AP/LaPresse/Roberto Monaldo

Szomráky Béla: az olasz baloldal egy dolgot érhet el a Matteo Salvini elleni húzással

A római felsőház megszavazta Matteo Salvini mentelmi jogának megvonását. A jobboldali ellenzéki Liga vezetője elleni jogi eljárás az illegális bevándorlókat szállító Open Arms spanyol hajó kikötésének megtiltása miatt indult – emlékeztetett Szomráky Béla Olaszország-szakértő, aki szerint ezzel a lépéssel a kormány csak növeli népszerűségét a szenátornak.

Mint arról beszámoltunk, csütörtökön az olasz szenátus 149 tagja Matteo Salvini mentelmi jogának megőrzése ellen szavazott, 147 mellette. A kormánytöbbség pártjai Salvini ellen voksoltak, köztük a Liga egy évvel ezelőtti szövetségese, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) is. A szavazást megelőző felszólalásában Salvini kijelentette: a kormánytöbbség a bíróság elé állítással, politikai perekkel akarja őt és a jobboldalt gyengíteni. „Nem félünk tőletek. Az egyetlen bíróság, amely ítéletet mondhat felettem, az az olasz nép, a választók” – fogalmazott.

Szomráky Béla felidézte, Matteo Salvini belügyminiszterként nem engedett kikötni egy sor hajót, többi között a spanyol lobogó alatt hajózó Open Armst még 2019 augusztusában. Noha a spanyolok megadták volna a kikötés lehetőségét az említett NGO-hajónak, a kapitány, vélhetően a civil szervezet utasítására, mindenáron Olaszországban akart kikötni, amit viszont Salvini nem engedélyezett – fogalmazott. Mindezek következményeként két szicíliai ügyészség is feljelentette, az olasz parlament felsőházának mentelmi bizottságához fordulva. Így ügyében az úgynevezett miniszteri bíróság dönthet.

Az Olaszország-szakértő megjegyezte, noha nagyon biztos lehetne a dolgában, miután minden támogatást megkap külföldről, tehát Brüsszeltől és a nagyobb pénzügyi köröktől a baloldal, azért fordulhatott az ötödik hadoszlophoz, vagyis az olasz igazságszolgáltatáshoz, hogy

minél nagyobbat „üssön az ellenségen” – nem számolva azzal, hogy az ügy a visszájára fordul.

Ugyanis az olasz élet „elbarbáriasodására” is utaló döntést a jobb- és az „igazi” baloldalról is elítélik – fogalmazott Szomráky Béla, példaként említve, hogy Massimo Cacciari kommunista gyökerű filozófus, Velence volt polgármestere abbéli véleményét fejezte ki, hogy

ha Salvinit bíróság elé akarják citálni, akkor az egész kormányt is oda kell.

Az ügy további kellemetlensége, tette hozzá a szakértő, hogy a szebb időket látott nagyobbik kormánypárt, az Öt Csillag Mozgalom egy évvel ezelőtt, amikor még Salvinivel együtt vezették az országot, nem kívánta kiadni, ellenben most megtette ezt a bíróság számára.

A szakértő úgy látja, a Salvini elleni húzással egyetlen dolgot tud csak elérni a jelenlegi kormányzat, amely, ha igazi választások lennének, a mandátumok 40 százalékát is nehezen érné el, hogy bizonyítsa az Európai Unió ideológiailag vezető szerepet játszó tagjainak, hogy ők

hűséges hozzá, és mindent megtesz azért, hogy a migránsok megérkezzenek Európába.

Szomráky Béla szerint másképp nem lehet értelmezni azt, hogy bár kapnak egy csomó pénzt arra, hogy fellendítsék például a turizmust, de közben „agyonvágják” azzal, hogy száz számra érkeznek kisebb–nagyobb hajók bevándolókkal. Ugyanis, tette föl a kérdést az Olaszország-szakértő, mit szóljanak ahhoz a turisták, hogy őket számtalan vizsgálatnak vetik alá, miközben a strandjukon kiszáll nyolcvan ember, és rögtön eltűnik a bokorban?

Szijjártó Péter: nagyrabecsülést érdemel

Matteo Salvini köszönetet, nagyrabecsülést és kitüntetést érdemel – hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter pénteken a Facebook-oldalán, miután az olasz parlament felsőháza előző nap megvonta az ellenzéki Liga párt vezetőjének mentelmi jogát.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, a liberális mainstream sajtó diadalittasan tudósít arról, hogy megvonták a mentelmi jogot „attól a Matteo Salvinitól, aki nem akarta engedni, hogy az illegális bevándorlók, az embercsempészek és szövetségeseik, az úgynevezett NGO-k kinevessék az olasz és az európai törvényeket, és minden létező szabályozást megsértve, önkényesen kikössenek Olaszországban, ezáltal illegálisan bejöjjenek Európába”.

Mint írta, Salvini úgy döntött, megvédi Olaszországot és megvédi Európát.

Úgy döntött, hogy bebizonyítja: amit Magyarország megtett a szárazföldön, az megtehető a tengeren is,

azaz igenis lehetséges Európa külső határainak megvédése szárazon és vízen egyaránt – tette hozzá a miniszter.

Matteo Salvini ezzel egy óriási brüsszeli hazugságról rántotta le a leplet – fogalmazott a politikus. Mást sem lehetett hallani az elmúlt években, mint hogy a tengeri határok védhetetlenek – fűzte hozzá, megjegyezve, hogy Salvini bebizonyította: Európát meg lehet védeni a tenger felől is. Ehhez csak komolyan kell venni saját szabályainkat és érvényt kell szerezni nekik. A határok átlépésének szabályai vannak, amelyeket mindenki köteles betartani – írta Szijjártó Péter.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz
élő közvetítés

Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz

A Liverpool szempontjából katasztrofálisan „sikerült” első mérkőzés miatt háromgólos hátrányból kezdik a Vörösök Bergamóban az Atalanta elleni visszavágót. A tét az Európa-liga elődöntőjébe jutás. Szoboszlai Dominik visszakerült a kezdő tizenegybe, a középpályások közül Endo és Elliott is kimaradt.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×