eur:
392.95
usd:
367.92
bux:
67150.97
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Jérémie Bonneau/Carleton University

Végzetes törés alakult ki a Kanada melletti jégpáncélon - videó

A forró nyár és a globális felmelegedés hatására darabokra tört Kanada utolsó, még teljesen érintetlen sarkvidéki selfjege, az Ellesmere-sziget északnyugati csücskénél elterülő Milne.

2017 nyarán egy megyényi, 6000 négyzetkilométer kiterjedésű és 200 méter vastag jégtömb szakadt le az Antarktiszról, a Larsen C jégselfről.

Most egy nagyságrenddel kisebb, de mégis Manhattan nagyságú jégtömb szakadt a tengerbe. 55 négyzetkilométeres, 11,5 kilométer hosszú és 70-80 méter vastag jég szakadt el az amerikai kontinenstől.

A jégselfek tulajdonságait korábban Mika János éghajlatkutató, az egri Esterházy Károly Egyetem tanára mutatta be az InfoRádióban.

"A self azt jelenti, hogy a jég csücsül a víz alatti szárazföldön. Ha nem tenné, úszó jég lenne, és talán egyetlen milliméterrel sem változtatna a tenger vízszintjén, ez Archimédész törvényéből levezethető."

A kanadai parti síkságról a tengerbe nyúló, a tengerfenékig leérő jégtömeg egyetlen nap alatt, július 30-án vagy 31-én tört szét két óriási jéghegyre és sok kisebb darabra - vette észre Adrienne White, a Kanadai Jégfigyelő Szolgálat (CIS) jégelemzője. A széteséssel

a selfjég területének 43 százalékát veszítette el.

A térség hőmérséklete május és augusztus eleje között 5 Celsius-fokkal haladta meg az 1980-2010-es évek átlagát - közölte Luke Copland, az Ottawai Egyetem gleccserkutatója, aki rámutatott, hogy a Milne-jégtábla összeomlása egyértelműen a klímaváltozás következménye. A selfjegek egyszerre olvadnak a melegebb felszíni levegőtől és a melegebb tengervíztől - tette hozzá a kutató, aki szerint a Milne-jégmező bámulatosan szép hely volt.

Az Ellesmere-sziget északi partvidékét valaha egybefüggő self borította, az elmúlt évtizedekben azonban részekre bomlott az ember okozta globális felmelegedés hatására. Kanadai Jégfigyelő Szolgálat adatai szerint 2005-re már csak

hat nagy selfjég maradt, és a Milne volt az utolsó, amely még teljes egészében megvolt.

Luke Copland szerint már nemigen vannak selfjegek az Északi-sarkvidéken, Grönland északi részétől Oroszország sarkkörön túli területeiig a nagy többség odalett. Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének, az IPCC -nek az óceánokról és a krioszféráról, vagyis a jégtakaróról tett jelentése is megállapította, hogy a felmelegedés egy lassú, évszázadokig tartó jégolvadási folyamatot indított be, amely valószínűleg már nem állítható meg – erről korábban az InfoRádiónak is beszélt Ürge-Vorsatz Diána, az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének egyik alelnöke.

"Azt vettük észre, hogy a valóság még mindig rosszabb, mint a legpesszimistább forgatókönyvek voltak. Például ha megnézzük, hogy az északi-sarki jég olvadását milyen valószínűséggel vetítette elő az IPCC által ismert kutatások összessége, ez derül ki.

Az utolsó 40 évben elolvadt az északi-sarki jégsapka háromnegyede.

A szárazföldön, Grönlandon, de még az Antarktiszon is olvad a jég is nagyon. Egy generáció jólétéért fizetünk azzal, hogy generációk ezrei isszák meg ennek a levét. A jégtakaró instabillá vált, a folyamat pedig már akkor is visszafordíthatatlan, ha 1,5-2 fokon sikerül megállítanunk a melegedést."

A hegyi gleccserek szintén olvadnak világszerte, a hegyekben olvadó jégen múlik több milliárd ember vízellátása – tette hozzá Ürge-Vorsatz Diána.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Szép csendben egy új háborúba csúszott Európa, amit még nem veszített el

Szép csendben egy új háborúba csúszott Európa, amit még nem veszített el

Uniós szintű ellenintézkedéseket javasolnak a kínai „Övezet és Út” kezdeményezéssel (BRI), valamint Oroszország terjeszkedésével szemben. Az Európai Bizottság számára készült jelentés szerint Kína a BRI révén növeli gazdasági és geopolitikai befolyását, valamint azt szorgalmazzák, hogy az EU-nak aktívabb és stratégiai megközelítést kell alkalmaznia nemzetközi partnerségeit illetően, ha diverzifikálni akarja ellátási láncait és kezelni akarja az olyan kihívásokat, mint a klímaválság által kiváltott migráció. A szerencse az, hogy az EU még nem veszítette el teljesen a titkos gazdasági háborút, ráadásul több pénzt sem kell elköltenie, csak uniós szintű összefogásra van szükség.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×