eur:
386.62
usd:
357.75
bux:
69035.66
2024. május 14. kedd Bonifác
Kínából érkező tehervonat a Rail Cargo Terminal - BILK Zrt. fővárosi székhelyén 2020. április 10-én. A koronavírus-járvány miatt másfél hónapig nem közlekedtek tehervonatok a két ország között. A szerelvényen egyebek mellett a járvány elleni védekezéshez szükséges eszközök is érkeztek.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Nagyon felpörgött a kínai export augusztusban

A vártnál sokkal jobb - másfél éve a legmagasabb - dollárban számolt exportérték adatokat közölt Kína, miközben az importérték továbbra is elmarad a tavalyitól, és már második hónapja zsugorodik.

A kínai vámszolgálat hétfőn közzétett adatai szerint augusztusban a kivitel dollárban számított értéke éves összehasonlításban 9,5 százalékkal bővült, ami másfél éves rekordot jelent - írta az MTI. A hírügynökség szerint a júliusi 7,2 százalékos növekedést követően az elemzők csak 7,1 százalékos éves növekedést vártak. Ezzel ellentétben a dollárban számolt importérték már második hónapja zsugorodik, augusztusban 2,1 százalékos volt a visszaesés, miközben az elemzők épphogy 0,1 százalékos bővülést vártak. A kínai behozatal dollárban számított értéke idén még csak egyetlen hónapban - júniusban - emelkedett.

Az év első nyolc hónapját tekintve az export 2,3 százalékkal, az import pedig 5,2 százalékkal esett vissza az elmúlt év azonos időszakához képest a koronavírus-járvány hatására.

A kínai külkereskedelmi mérleg 58,93 milliárd dolláros többlettel zárt augusztusban, ami jobb az elemzői várakozásokban szereplő 50,50 milliárd dollárnál, de elmarad a júliusi 62,33 milliárd dolláros többlettől.

Jüanban számolva az export értéke 11,6 százalékkal nőtt, az importé pedig 0,5 százalékkal csökkent augusztusban éves összevetésben. Kína ezzel a múlt hónapban 416,59 milliárd jüan külkereskedelmi többletet halmozott fel.

Az MTI idézi a South China Morning Post számításait is a kereskedelmi háború miatt érzékeny pontnak számító amerikai export nagyságával kapcsolatban. E szerint a kínai export augusztusban éves összevetésben 20 százalékkal 44,8 milliárd dollárra emelkedett, az Egyesült Államokból származó import pedig 1,8 százalékkal 10,5 milliárd dollárra nőtt. Vagyis még mindig jelentős a kínai fölény a kétoldalú áruforgalomban, noha voltak kínai lépések - legutóbb például a múlt hónapban vettek a kínaiak nagyobb mennyiségben amerikai szójababot és kukoricát - az amerikai termékek forgalmának fellendítésére. Az amerikai-kínai kereskedelmi háborúban a januárban aláírt részmegállapodás szerint az ázsiai ország azt vállalta, hogy két éven belül 80 milliárd dollárral növeli az amerikai mezőgazdasági termékek behozatalát. Az import mégis lassan bővül ebben a relációban.

2020. első nyolc hónapjában az Európai Unióba irányuló kínai export 2,1 százalékkal növekedett, gyorsuló ütemben a január-júliusban regisztrált 0,7 százalékos bővüléshez képest.

Az Európai Unióból származó import pedig 6,8 százalékkal zsugorodott éves bázison az év első nyolc hónapjában, ami a visszaesés mérséklődését jelzi a január-júliusi 8,5 százalékos csökkenésről.

A járvány hatására az ország bezárásával az idei első negyedévben szenvedte el a kínai gazdaság 1992 óta az első, és mindjárt a legnagyobb, 6,8 százalékos negyedéves GDP visszaesést. A második negyedévben azonban a kínai GDP már 3,2 százalékkal nőtt éves összevetésben. A második féléves gazdasági teljesítménnyel kapcsolatos elemzői várakozások megoszlanak: akadnak akik javuló teljesítményre, növekedésre számítanak - ha sikerül elkerülni egy súlyosabb járványhelyzetet -, mások azonban a növekedési ütem lassulását várják. Főként az egészségügyi termékek exportjának visszaesése, az év elején feltorlódott kereslet ledolgozása, a világ más országainak gazdasági teljesítményének esetleges lassulása, illetve a novemberi amerikai elnökválasztási kampánytól is függően a kereskedelmi feszültségek várható fokozódása miatt.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.14. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×