eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Újabb határátkelő nyílik meg

Keddtől két idősávban, reggel és délután két-két órában megnyitják az ingázók előtt a magyar-osztrák határon lévő Pinkamindszent-Strém átkelőt - jelentette be a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Kontrát Károly kifejtette: a kormány a szeptember elsején bevezetett utazási korlátozásokkal együtt is figyelemmel van a határ menti térségben élők szempontjaira. A munkába és az iskolába járók érdekében ezért keddtől mindennap 6 és 8 óra, valamint 15 és 17 óra között megnyitják a Pinkamindszent-Strém átkelőt a magyar-osztrák határon.

Az államtitkár arra emlékeztetett, hogy Magyarországot is elérte a koronavírus-járvány második hulláma, nő a fertőzöttek száma, mindent meg kell tenni ebben a helyzetben annak érdekében, hogy a fertőzés terjedését meg tudjuk akadályozni. Egyszerre kell gondoskodni az idősek és az iskoláskorúak biztonságáról, és meg kell őrizni a magyar gazdaság működőképességét.

Tavasszal, az első hullám idején már bevált az utazási korlátozás, amit a kormány szeptember elsejével újra elrendelt. A határ mentén élők érdekeire tekintettel azonban lehetővé tette 30 kilométeres térségben, hogy az ingázók szabadon közlekedhessenek - idézte fel Kontrát Károly.

Hozzátette, hogy Pinkamindszenten a környék polgármestereivel egyeztettek arról, hogy milyen tapasztalatokat szűrtek le a korlátozás elmúlt egyhetes időszaka alatt. Az érintettek azt kérték, az átjárás ne jelentsen súlyos többletterheket, az észszerűnél hosszabb időt a dolgozóknak vagy az iskolásoknak, ezért döntöttek a Strém felé vezető átkelő két idősávban történő megnyitásáról.

Vargha Tamás, a Külügyi és Külgazdasági Minisztérium polgári hírszerzésért felelős államtitkára ugyancsak azt hangsúlyozta, hogy a gazdaság működőképességének fenntartása érdekében döntöttek arról, hogy segítik a magyar-osztrák határon át munkába és iskolába járókat.

Jelezte ugyanakkor, hogy a kormány már a múlt hét végén lehetővé tette az üzleti és gazdasági célú beutazást minden állampolgár számára korlátozások nélkül, amit szintén a magyar gazdaság zavartalan működésének biztosítása indokol.

V. Németh Zsolt, a térség fideszes országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy múlt héten már újból megnyílt a kétvölgyi és az alsószölnöki magyar-szlovén határátkelő, továbbá a magyarszombatfai átkelőn biztosítják a gyerekek számára az iskolába járást, a magyar-osztrák határon pedig szintén megnyitották a szentpéterfai határátkelőt is.

Ezek a döntések azért jelentősek, mert hétfőn is rekordot döntött Magyarországon az új koronavírus-fertőzöttek száma, ezért nagyon nehéz feladat egyszerre megóvni az emberek egészségét, de biztosítani a gyárak működését, a határokon pedig fenntartani a gazdasági, oktatási vagy éppen egészségügyi szolgáltatások igénybevételével járó kapcsolatokat.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×