eur:
394.05
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Szájmaszkot viselő próbababák egy szarajevói bevásárlóközpontban 2020. július 27-én, a koronavírus-járvány idején. Bosznia-Hercegovinában 10 498-ra nőtt a nyilvántartásba vett koronavírussal fertőzöttek száma, 294-en életüket veszítették a betegség következtében.
Nyitókép: Szájmaszkot viselő próbababák egy szarajevói bevásárlóközpontban 2020. július 27-én, a koronavírus-járvány idején (MTI/AP/Eldar Emric)

Koronavírus - üzent egy magyar sürgősségis orvos

Senki ne higgyen annak a látszatnak, hogy nem történik semmi, "az ajtók mögött pörög az élet".

Meglódult a neten Dr. Kanizsai Péter, a PTE KK Sürgősségi Betegellátó Osztály (SBO) vezetőjének hétfői Facebook-bejegyzése. Az orvos úgy kezdi, nem szokott feleslegesen írogatni, de most elérkezettnek látta az idejét, hogy felhívja pár dologra a figyelmet.

Kezdésnek azt írja, hogy a Covid-19 - szerintük, akik nap, mint nap találkoznak vele és látják, hogyan terjed - egy valós betegség. "Nem fog mindenki meghalni, de lesznek (már vannak is...) betegek.

Idő kérdése, hogy a veszélyeztetett korosztály mikor fertőződik meg. Floridában ehhez 5 hét kellett a járvány kirobbanását követően".

Kiemelte, hogy emiatt a sürgősségi osztályok terheltsége meredeken emelkedni fog, ami a várakozási idő növekedésével jár – ehhez türelmet kért.

"Az, hogy úgy tűnik, semmi sem történik, nem igaz, az ajtók mögött pörög az élet. Igyekszünk mindenkit tájékoztatni, de ez sem lesz zökkenőmentes" – tette hozzá.

Úgy véli, nehéz időszak elé nézünk, ezért azt kérte mindenkitől, hogy "legyen toleránsabb, türelmesebb, hordjon maszkot zárt térben, mosson kezet gyakran, kerülje a direkt kontaktust!"

"És még valami: NEM tudunk tesztelni mindenkit.

Ha tüneteitek vannak, maradjatok otthon, ha rosszul vagytok, hívjatok mentőt, aki behoz minden beteget a sürgősségre, ahol el fogjuk látni" – üzente az orvos a nyilvánosságnak.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×