eur:
393.2
usd:
367.37
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
2019. szeptember 29-én Moszkvában készített kép Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezetőről és korrupcióellenes aktivistáról. Navalnijt 2020. augusztus 19-én eszméletlen állapotban, mérgezéssel vitték kórházba, miután az őt szállító repülőgép rendkívüli leszállást hajtott végre Omszkban. Az ellenzéki vezető állapota súlyos, lélegeztetőgépre kellett kötni.
Nyitókép: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

Navalnij aktivistáit is megtámadták

Hárman kórházba kerültek Novoszibirszkben.

Ismeretlen bűzös folyadékkal támadtak meg Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikushoz köthető ellenzéki aktivistákat - közölte a CNN amerikai hírtelevízió.

Olga Guszeva, Navalnij csapatának helyi programmenedzsere szerint két - tréningruhába öltözött, maszkot viselő - férfi rohant be az ellenzéki Novoszibirszk Koalíció 2020 irodájába, amely egyben a Navalnij-csapat helyi központja is.

"Az egyikük tartotta az ajtót, míg a másik káromkodásokkal egy sárga folyadékkal teli palackot dobott, amelynek szúrós vegyszerszaga volt" - mondta Guszeva a CNN-nek.

A történteket a biztonsági kamerák rögzítették. A támadás időpontjában mintegy ötvenen tartózkodtak az irodában, köztük alkalmazottak, akik egy választási megfigyelői tanfolyamon vettek részt. Guszeva szerint az elviselhetetlen szag miatt mindenkinek el kellett hagynia az épületet. Azt mondta, hogy az emberek elkezdtek köhögni, három önkéntest pedig kórházba kellett szállítani, mert rosszul lettek: szédültek és rángatóztak, illetve nehezen lélegeztek.

Navalnij néhány nappal azt megelőzően látogatott a szibériai városba, hogy augusztus 20-án rosszul lett és kómába esett a Tomszk-Moszkva repülőjáraton. A politikus a szeptember 13-i helyi választásokra készülő ellenzéki jelöltekkel találkozott, és a helyi tisztségviselők korrupciós ügyeiről forgatott videókat a délnyugat-szibériai Tomszk városában. Novoszibirszkben szintén regionális választásokat tartanak.

A hozzátartozói kérésére Berlinbe került 44 éves Navalnij szervezetéből vett minták alapján a német hadsereg vegyifegyver-szakértői kimutatták, hogy az ellenzéki politikust az egykori Szovjetunióban kifejlesztett Novicsok típusú harci idegmérgek egyik fajtájával mérgezték meg. A német kormány a vizsgálati eredmények alapján közölte, hogy Navalnij mérgezéses támadás áldozata lett hazájában.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×