eur:
394.02
usd:
364.85
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Rákossy Balázs uniós források felhasználásáért felelős államtitkár beszédet mond a pécsi Szent Mór Iskolaközpont új tornacsarnokának és megújult épületrészeinek avatásán 2018. október 25-én.
Nyitókép: MTI/Sóki Tamás

Új növekedési tervvel készül a kormány

Idén 5,1 százalékkal zsugorodhat idén a magyar gazdaság a Pénzügyminisztérium új előrejelzése szerint. A tárca államtitkára egy konferencián jelezte, jövőre – a korábban tervezett 4,8 százalék helyett – 4,3 százalékos bővülést várnak. Mint mondta, unortodox eszközök is jöhetnek.

A Pénzügyminisztérium aktualizált előrejelzése szerint a magyar gazdaság nem 2021 nyarára, hanem csak 2022 első félévére érheti el a járvány előtti teljesítményét – közölte a tárca európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára a Világgazdaság konferenciáján. Rákossy Balázs bejelentette, a minisztérium új előrejelzése szerint a magyar gazdaság idén – a korábban számolt 3 százalék helyett –

5,1 százalékkal zsugorodhat.

Az államtitkár azt mondta, a járvány első hullámára bevezetett kárenyhítő csomag intézkedései a bruttó hazai össztermék nagyjából 20 százalékát, vagyis 9600 milliárd forintot tettek ki.

„Számításain szerint a tavaszi csomag közel 4 százalékponttal járul hozzá a bruttó hazai termék növekedéséhez, amit a jegybank intézkedései, lépései kiegészítenek – fogalmazott. – Nem titok, egy

újabb gazdasági stimulust kíván a kormány a következő időszakban bejelenteni

és foganatosítani, amely különböző területeken, ugyancsak a lakossági, illetve a gazdasági lehetőségeket szélesítve.”

Rákossy Balázs jelezte,

unortodox eszközök is jöhetnek.

2021 a gazdaság újraindításának éve lesz, amit segítenek a jövő évtől elérhető uniós források: az újabb hétéves költségvetésben január 1-től rendelkezésre álló kohéziós források és a 750 milliárd euros helyreállítási alap Magyarországnak jutó pénzei.

„Mindez azt jelenti, hogy a magyar gazdaság számára a jövő év januárjától megközelítőleg 51,3 milliárd euró fog rendelkezésre állni, amelyet nagy részben a gazdaság élénkítésére tudunk használni – emelte ki. – Ebből 20 milliárd euró kohéziós forrás lesz, tehát klasszikus európai uniós pénz, illetőleg a helyreállítási alapból 6,2 milliárd eurót fog Magyarország kapni, amely vissza nem térítendő pénzügyi segély lesz, amire egy stratégiai tervet kell a kormánynak októberben a Európai Bizottság számára bemutatnia. Az említetten túl további 10 milliárd eurós hitelkeret áll majd Magyarország rendelkezésére, amelyet ugyancsak a helyreállítási alapkeretében tud lehívni a gazdaság élénkítése céljából” –ismertette.

Továbbra is fontos a versenyképesség növelése, a tudásra alapozott gazdasági növekedés elősegítése és az alkalmazkodás - tette hozzá a Pénzügyminisztérium államtitkára.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×