eur:
394.89
usd:
363.21
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Égő úttorlasznál tüntetnek a francia kormány szociális és adópolitikája ellen tiltakozó sárgamellényesek a párizsi Diadalívnél 2019. március 16-án, a tizennyolcadik egymást követő hétvégi tüntetésen. Az üzemanyagadó emelése ellen 2018. november 17-én kezdődött sárgamellényes mozgalom azóta több szociális jellegű követelést fogalmazott meg és Emmanuel Macron államfő távozását követeli.
Nyitókép: MTI/AP/Christophe Ena

Újrakezdik a sárgamellényesek Franciaország-szerte

Párizsban gyorsan észbekapott a hatóság, nem lehet majd csak úgy tüntetni.

Több hónap szünet után a francia kormányellenes sárgamellényes tiltakozók szombatra több nagyvárosban is megmozdulásokat hirdettek. A várható rendbontások miatt Párizs egyes részein a prefektúra megtiltotta számukra a gyülekezést.

A csaknem két évvel ezelőtt kezdődött,

vezető nélküli, elitellenes tiltakozó mozgalom

a fővároson kívül Marseille-ben, Toulouse-ban, Lyonban, Lille-ben, Nantes-ban, Nizzában, Bordeaux-ban, Strasbourgban és több kisebb városban is utcára hívja az embereket.

A közrend megzavarásának kockázatára hivatkozva Didier Lallement párizsi prefektus minden sárgamellényes gyülekezést betiltott péntek délután 4 órától szombat estig a kormányzati hivatalok és a nemzetgyűlés közelében, valamint a Champs-Elysées sugárúton, ahol már számos alkalommal rendbontásba torkollott a tüntetők felvonulása.

Rendőri források szerint 4-5 ezer sárgamellényes várható az utcákon Párizsban, akik közül ezer potenciális rendbontó. A közösségi oldalakon szerveződő fővárosi megmozdulásra 2300-an jelentkeztek be, és hétezren jelezték, hogy érdeklődnek az esemény iránt.

Jérome Rodrigues, a mozgalom egyik arca - aki egy tavalyi tüntetésen az egyik szemére megvakult egy, a rendőrök által használt oszlató gránát szilánkjától - "teljes polgári engedetlenségre" kérte a tiltakozókat, illetve arra, hogy ne igazolják magukat a rendőröknek.

Az elitellenes állampolgári tiltakozássorozat

2018 novemberben kezdődött a résztvevők által igazságtalannak tartott szociális és adópolitika ellen.

A sárgamellényesek szombatonként tüntettek rendszeresen Emmanuel Macron elnök és centrista kormányának reformintézkedései ellen a nagyvárosokban és a közutak körforgalmaiban. A mozgalom szociális és intézményi követeléseiről rendezett nemzeti vitasorozat, majd a 2019 május végi európai parlamenti választások után a kormány módszerváltást, nagyobb szociális érzékenységet, az energetikai átállás felgyorsítását és adócsökkentést is hirdetett.

A tüntetések 2018 végi csúcspontjához képest, amikor mintegy 300 ezren vonultak az utcákra, jelentően leapadt a nemritkán erőszakba forduló megmozdulásokon a résztvevők száma.

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×