eur:
394.96
usd:
363.26
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Gábor Dénes-díj
Nyitókép: forrás: gabordenes.hu

Gábor Dénes-életműdíjat ért az alakszelektív katalízis és a dehidrociklodimerizáció terén végzett munkásság

Csicsery Zsigmond vegyészmérnök nyerte el idén a Gábor Dénes-életműdíjat.

Fekete Andrea gyermekgyógyász, Hebling János fizikus, Kacskovics Imre állatorvos, Keserű György Miklós vegyészmérnök, Kruppa József növénynemesítő agrármérnök és Németh Géza villamosmérnök, híradástechnikai szakmérnök pedig Gábor Dénes-díjban részesült

Immár 32. alkalommal ítélték oda a Novofer Alapítvány által 1989-ben létrehozott Gábor Dénes-díjat. A civil szféra egyik legnevesebb műszaki alkotói elismeréseként számon tartott díjban napjainkig 248-an részesültek – emlékeztetett a Novofer Alapítvány közleménye.

Az alapítvány kiemelte, hogy célja a műszaki-szellemi alkotások, a mérnöki munka és a technológiai fejlesztés együttesén alapuló innovációban megszületett kiemelkedő teljesítmények elismerése. A Gábor Dénes-díj megalapítójának szándéka a meghatározó személyes alkotó hozzájárulás és eredmény előtti főhajtás mellett a magas szervezettségű innovációs folyamatok, a kreatív erőfeszítésekkel létrehozott új anyagi, gépi és emberi kooperációk és vívmányok iránti társadalmi érdeklődés, figyelem és elismerés serkentése volt.

A kuratórium indoklása szerint Csicsery Zsigmond vegyészmérnök, nyugdíjas tanácsadó több mint fél évszázados kiemelkedő olajipari és szaktanácsadói, különösen

az alakszelektív katalízist és a dehidrociklodimerizációt az Egyesült Államokban megvalósító munkásságáért, valamint a zeolitkémia és a petroleumtechnológia terén az UNIDO vezető tanácsadójaként elért nemzetközi szakmai sikerekért részesült Gábor Dénes-életműdíjban.

Fekete Andrea kutató gyermekorvos, a Semmelweis Orvostudományi Egyetem docense, a SIGMA DRUGS startup alapító vezetője a kuratórium méltatása szerint a diabétesz okozta sokszervi szövődmények leírásáért és új terápiás lehetőségek felfedezéséért, a szövethegesedések kezelésében új célmolekulák és biológiai védő mechanizmusok azonosításában vitt vezető szerepéért – amelynek egyik eredménye a Covid elleni terápiában az aktív betegbevonás klinikai 2. fázisa – nyerte el a Gábor Dénes-díjat.

Hebling János fizikus, a Pécsi Tudományegyetem TTK Fizikai Tanszékének professzora a kiemelkedően széleskörű szakmai publikációs és oktatói- és kutatói tevékenységéért, a döntött impulzusfronton alapuló THz-es impulzuselőállítás technikájának kidolgozásáért, az így előállított impulzusok alkalmazásával működő proton-utángyorsító megalkotásáért, a kombinált hadronkezelés módszerének kialakításáért – amellyel a rákos szövetek protonnyalábbal történő elpusztításának alapjait rakta le – kapta meg a díjat.

Kacskovics Imre állatorvos, az ELTE dékánja, ImmunoGenes Kft. és ImmunoGenes-ABS Zrt. ügyvezetője, az ellenanyag-fejlesztés hatékonyabb módszerének feltalálásáért és bevezetésért, az ELTE gyógyszer-biotechnológiai mesterszakának létrehozásáért és a Biotechnológiai FIEK eredményes vezetésért, a COVID19 megelőzésére és kezelésére szolgáló fúziós fehérje kifejlesztéséért érdemelte ki az elismerést.

Keserű György Miklós vegyészmérnök, akadémikus, a Természettudományi Kutatóközpont kutatócsoport-vezetője, a magyarországi számítógépes gyógyszertervezési folyamatok bevezetésében végzett úttörő tevékenységéért, számos, ma már világsikerként jegyzett vegyület felfedezéséért, eredményes feltalálói munkásságáért, az antivirális Favipiravir hatóanyag magyarországi laboratóriumi vizsgálatáért, majd a félüzemi gyártás gyorsított engedélyezési eljárásának megszervezéséért – amellyel jelentős mértékben hozzájárult a pandémia kezelésének eredményesebbé tételéhez – részesült Gábor Dénes-díjban.

Kruppa József növénynemesítő agrármérnök, a Debreceni Egyetem címzetes egyetemi tanára, a Kruppa-Mag Kutató, Vetőmagtermesztő és Kereskedelmi Kft. ügyvezetője és tulajdonosa, a kimagasló hozamú és beltartalmú, országosan termesztett burgonya-, lucerna-, rozs- és tritikálé-fajtáinak megalkotásáéért, a hazai nemesítés oktatási és vállalkozási viszonyainak eredményes megújításáért, a vetőmagkultúra önzetlen támogatásáért kaphatja meg az elismerést.

Németh Géza villamosmérnök, híradástechnikai szakmérnök, a BME Távközlési és Médiainformatikai Tanszékhabilitált egyetemi docense, a Beszédkommunikáció és Intelligens Interakciók Laborcsoport vezetője, a hazai egyetemi beszédkutatási kultúra megteremtéséért, magas színvonalú oktatói- és kutatói tevékenységéért, a mesterséges intelligencia hasznosításának egyik alapját adó ember-gép interfész fejlesztésében végzett eredményes munkásságáért, az idősgondozás-, a látássérült emberek- és az afáziás személyek biztonságát szolgáló számos megoldás kidolgozásért és hasznosításáért érdemelte ki a Gábor Dénes-díjat.

In Memoriam Gábor Dénes elismerésben részesült az alapítványi célok szakmai, erkölcsi támogatásáért, Gábor Dénes emlékének megőrzését segítő önzetlen közreműködéséért Ács Tünde Fatima okleveles kulturális antropológus, a Gábor Dénes-díjasok Klubjának titkára.

A járványhelyzet miatt a Gábor Dénes-díj történetében első alkalommal nem tartják meg decemberben az ünnepélyes díjátadót, melyet a járvány elmúltával rendeznek meg a Parlament épületében.

Mint a közlemény emlékeztet, a tudományos világ 2020 júniusában ünnepelte Gábor Dénes születésének 120. évfordulóját, majd a jövő év decemberében lesz 50 éve, hogy a magyar származású kutató átvette a fizikai Nobel-díjat. A Novofer Alapítvány kuratóriuma ezért úgy határozott, hogy ebben a másfél esztendős időszakban Gábor Dénes emlékévek 2020-2021 címen indít jubileumi eseménysort - áll a közleményben.

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×