eur:
392.49
usd:
365.87
bux:
66795.47
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Fjällräven

A világ egy zord szegletén munkálkodó magyar klímakutatókat ismert el a chilei állam

A klímakutatásban végzett felfedező és feltáró munkájukért a Földgömb Alapítvány kutatói, Nagy Balázs és Heiling Zsolt a Magellán-szoros felfedezésének 500. évfordulója alkalmából alapított díjat vehettek át.

Ferdinand Magellan expedíciója 500 évvel ezelőtt, november 1-én fedezte fel a nevét viselő tengeri átjárót. Chile külügyminisztériuma a kerek évforduló alkalmából alapított díjat, mellyel a Magellán szellemiségét magukénak valló kutatók, felfedezők munkáját szeretné elismerni.

Nagy Balázs és Heiling Zsolt 2010-ben indította el a Magyar Száraz-Andok Klímamonitoring Programot Chilében az Atacama-sivatagban, Földünk legmagasabb szunnyadó tűzhányóján. A 6893 m-re emelkedő vulkán a legmagasabb beműszerezett hegyóriás bolygónkon. Szélsőséges időjárásának köszönhetően egyúttal kiváló indikátorhelyszín a klímaváltozás folyamatainak vizsgálatához.

A kutatók a felszínalatti örökfagy változásának dinamákáját, fogyását monitorozzák az elmúlt évtized során összegyűlt milliónyi adat segítségével.

A helyszín számos más tudományág számára is meglepetéseket tartogat. Mikrobiológusok, planetológusok, meteorológusok, hidrogeológusok tucatjai kapcsolódtak be eddig a kutatási programba. Az Atacama-sivatag e magashegyi, eddig ismeretlen helyszínéről igen átfogó képet alkothattak a tudósok az elmúlt 10 év során. Az eredmények rendkívül fontosak a helyi közösségeknek, hiszen Földünk legszárazabb területén e fagyott óriások a vízbázist jelentik az alacsonyabban fekvő települések számára. A kutatás azonban nem csak Chile számára jelentős, hiszen a klímaváltozás megértéséhez olyan helyszíneken kell a helyi folyamatokat leírni, monitorozni, melyek érzékenyen reagálnak a Földünkön zajló folyamatokra. Az elmúlt évtizedben tudósaink által a hegyóriáson 5000 méter felett mért hőmérsékletemelkedés igen jelentős:

átlagosan eléri a 1,5 Celsius-fokot!

A kutatók immár egész Chilére kiterjesztve építik klímamonitoring hálózatukat PermaChile+ néven az Atacama-sivatagtól Patagóniáig, olvasható a Fjällräven sajtóközelményében.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×