eur:
394.41
usd:
369.37
bux:
65607.88
2024. április 23. kedd Béla
Joe Biden demokrata párti elnökjelölt (j2) és felesége, Jill Biden (j), valamint Kamala Harris alelnökjelölt (b2) és férje, Doug Emhoff a színpadon a Delaware állambeli Wilmingtonban rendezett ünnepségen 2020. november 7-én. A CNN szombaton jelentette be, hogy Joe Biden megnyerte az amerikai elnökválasztást republikánus ellenfelével, Donald Trumppal szemben, miután Pennsylvaniában is ő kapta a legtöbb szavazatot. Trump nem ismeri el Biden győzelmét, szerinte ő nyerte meg a választást, és azt állította, hogy több tízezer levélszavazat a választás napján urnazárás után érkezett be, ami szerinte törvénytelen.
Nyitókép: Joe Biden demokrata párti elnökjelölt (j2) és felesége, Jill Biden (j), valamint Kamala Harris alelnökjelölt (b2) és férje, Doug Emhoff a színpadon a Delaware állambeli Wilmingtonban rendezett ünnepségen 2020. november 7-én. MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

Szakértő: Joe Biden megnyerte a "lottóötöst"

Kaló Máté külpolitikai elemző szerint most van egy-két évük a demokratáknak arra, hogy a törvényhozáson és a szenátuson is átvigyenek törvényjavaslatokat, akár fontos pozícióban lévő bírókat is cserélhetnek.

Egy szenátusi széket már biztosan megszereztek a demokraták Georgiában, Raphael Warnock már győzelmi beszédet is mondott. De úgy tűnik, hogy a másik szenátusi hely is az övék lehet, ezzel Joe Biden megnyerte "a lottóötöst", és komoly reformok jöhetnek az Egyesült Államokban - vélekedett az InfoRádióban Kaló Máté külpolitikai elemző.

"Hivatalosan még nem kijelenthető, de nagyon úgy nézki, eldőlt, hogy mindkét szenátusi széket megszerezhetik a demokraták, ami azt jelenti, hogy a szenátusban 50-50-es szavazategyenlőség alakul ki, ami – annak a ténynek az ismeretében, hogy Joe Biden és Kamala Harris megnyerte a Fehér Házért folytatott küzdelmet – így a demokraták felé fog hajlani" – magyarázta Kaló Máté.

Hogy az elnökválasztás végeredménye befolyásolhatta-e a georgiai "pótválasztás" eredményét, arról azt mondta, több hatás érvényesült.

"Egyfelől a győzteshez húzás figyelhető meg, a lelkesedés kitartott a szenátusi választás második fordulójára is. Másfelől pedig

a republikánusok közti zavarok is elfordulást okoznak a párttól.

Donald Trump november óta folyamatosan a választások tisztaságát ostorozza, azt a hitet erősítve a választókban, hogy nem lehet megbízni a bejelentett választási eredményekben. Ez pikáns Georgiában, ahol republikánus helyi vezetés van, vagyis Donald Trump állításával azt is mondja, hogy a saját pártjukban sem bízhatnak a republikánusok támogatói" – részletezte Kaló Máté, aki nem mellékesen azt is megjegyezte, a helyi republikánusok szakpolitikai kérdésekben korábban Donald Trump elnökkel is szembementek.

Újraszámlálást persze lehet kérni, mert nagyon szoros lett a végeredmény,

de bírósági beadványok csak akkor születhetnek, ha van konkrét gyanú - mondta még.

A "lottóötös" részleteiről szólva még azt is rögzítette, hogy szenátusi többséggel a demokraták már legfelső bírósági tagot tudnak cserélni, esetleg egyéb, szövetségi bírókat, olyan törvényhozási akadályokat is "megugorva", amelyeket eddig úgy tűnt, hogy nem lehet.

Hogy valami törvényerőre emelkedjen, ahhoz szenátusi és törvényhozási többség is kell, ez lesz most meg a demokratáknak, ami arra sürgetheti őket, hogy a következő évben igen sok törvényjavaslatot átvigyenek; jó eséllyel ugyanis két év múlva elveszthetik a demokraták a többséget mindkét házban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

A közép-ázsiai vendégmunkások kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban, a márciusi, moszkvai terrortámadás azonban jókora zavart okozott a bevándorláspolitikában. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: „társadalmi trendforduló” érzékelhető a bevándorlókkal szemben, amit egy idő után már az orosz kormányzat sem hagyhat figyelmen kívül. A helyzet nem könnyű, ugyanis az állam eddig vendégmunkások alkalmazásával próbálta mérsékelni a munkaerőhiányt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×