eur:
392.91
usd:
366.44
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Védőruházatot viselő munkások ellenőrzik utasok iratait a kijevi vasútállomáson 2020. március 27-én. Az ukrán kormány bejelentette, hogy a koronavírus-járvány miatt Ukrajna teljesen leállítja a nemzetközi utasszállítást, azaz lezárja határait saját állampolgárai előtt is. Az orosz állami vasúti társaság különvonatot indít az orosz állampolgárok Ukrajnából és az ukránok Oroszországból történő hazaszállítására. A mintegy 800 férőhelyes szerelvény a tervek szerint 27-én indul Kijevből és másnap érkezik meg Moszkvába.
Nyitókép: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Kijev is vörösbe borult

Keleti szomszédunknál is megdőlt egy rekord.

Ukrajnában péntekre tovább gyorsult a koronavírus-fertőzés terjedése: idei új rekordnak számító, csaknem 16 ezer új beteget regisztráltak, ismét sokan haltak meg, és nagyon sokan kerültek kórházba.

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban 15 850 új esettel 1 519 926-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Csaknem nyolcszázzal többet a megelőző napinál, amely az idei év legmagasabb napi növekménye volt, így a mostani még ezt is meghaladta. Az elhunytaké 262-vel 29 515-re nőtt. Eddig 1 248 782-en gyógyultak meg, az aktív betegek száma viszont csaknem tizenegyezerrel 241 629-re emelkedett.

Kórházba az elmúlt napban is nagyon sok, 4444 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, számuk már harmadik napja haladja meg a négyezret, míg előtte csak kétezer körüli volt.

A legtöbb új beteget, 1210-et az ország legfertőzöttebb területén, a fővárosban jegyezték fel. Kijevet pénteken az egészségügyi tárca a legsúlyosabb helyzetű, "vörös" kategóriába sorolta.

Ugyancsak "vörös" besorolású maradt továbbra is négy nyugati régió: Kárpátalja, Ivano-Frankivszk, Csernyivci és Zsitomir megyék.

Ezekben a régiókban gyakorlatilag teljes zárlat van érvényben: csak a legszükségesebb termékeket, élelmiszert, gyógyszert, egyebeket árusító üzletek tarthatnak nyitva, a vendéglátóhelyek csak elvitelre dolgozhatnak, tiltott mindenféle tömegrendezvény, és az iskolákban távoktatásban zajlik a tanítás. Kijevben a közösségi közlekedést egyelőre nem érintik a korlátozások, a metró is tovább üzemel.

A zárlat ellen azonban már pénteken tüntetett pár tucatnyi vállalkozó Kijevben a polgármesteri hivatal előtt, és kilátásba helyezték, hogy március 22-én nagyszabású demonstrációt tartanak. Hasonló tiltakozó megmozdulások voltak Cserkasziban és Poltavában, valamint péntekre Lvivben (Lemberg) jelentettek be tüntetést.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter a parlament pénteki ülésén közölte: készülnek bevezetni azt a feltételt, hogy csak negatív PCR-teszttel lehessen beutazni Ukrajnába. Az erről szóló törvénymódosítási javaslatot a kormány már beterjesztette a parlament elé - tette hozzá.

Bejelentette, hogy Ukrajna áttér az oltási kampány második szakaszára, a jövő héttől már nemcsak mobilbrigádoktól, hanem oltási pontokon és házi orvosi rendelőkben is megkapható az oltás. A február 24-én indult kampány meglehetősen lassan haladt eddig: mostanáig 92 714-en kapták meg, és közülük csak egy volt, aki a második dózist is felvette. Ukrajnában egy oltóanyag áll még csak rendelkezésre, félmillió dózis az AstraZeneca licence alapján Covishield néven Indiában gyártott vakcina.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×