eur:
385.51
usd:
354.33
bux:
68673.84
2024. május 15. szerda Szonja, Zsófia
Nyitókép: Pexels.com

Évekkel csökkentette a várható élettartamot világszerte a koronavírus

Van, ahol több mint három évvel csökkent a születéskor várható élettartam a pandémia hatására. Magyar adatok egyelőre nem ismertek.

Nincsen egyszerű dolga annak a demográfusnak, aki igyekszik pontos képet adni arról, ahogyan a koronavírus születéskor várható élettartamunkra hat: egyes afrikai országok egyáltalán nem szolgáltatnak adatot a halálozásokról, míg olyan helyeken, mint Mexikó vagy Peru, a közölt adatok vélhetően nem felelnek meg a valóságnak. A fejlett országok adatai is tartogatnak meglepetéseket: ilyenekbe ütközött az UCLA demográfusa, Patrick Heuveline is, amikor elkezdte kutatni, hogyan hatott a járvány világszerte a születéskor várható élettartamra.

"A demográfia a számokról szól - de valójában az emberek életéről" - mondja a kutató a MedicalXpress cikkében, mely a jelenleg 3 százalékos halálozási arányú, közel 2,9 millió ember életét követelő járvány okozta változásokat mutatja be.

Heuveline és társai arra jutottak, hogy az Amerikai Egyesült Államokban közel két évvel rövidült a lakosság születéskor várható átlagos élettartama az új koronavírus hatására: korábban 78,8 év volt, mostanra viszont 77,1-re esett vissza.

Ez 1,7 évvel kevesebb, mint tavaly év elején volt.

"A második világháború óta nem esett vissza ekkora mértékben a várható élettartam az Egyesült Államokban" - mondja Heuveline. A demográfus azt mondja, az elhunytak átlagosan 12 évet vesztettek el korábban várhatóan hátra lévő életükből a koronavírus hatására.

Nem az amerikaiak életére gyakorolta a legdrasztikusabb hatást a koronavírus:

  • 3,1 évvel csökkent az érték Panamában,
  • 2,6 évvel Mexikóban és
  • 2,5 évvel Peruban.

Ezek az adatok ráadásul még növekvő tendenciát mutatnak.

A koronavírus-világjárvány természetesen különböző mértékben befolyásolta az egyes emberek életét: életkor és alapbetegség szempontjából is másféle kimenetelre számíthattak az egyes érintettek, illetve az is komplexebbé teszi a képet, hogy egyes halálozások elkerülhetők lettek volna, ha járvány nélkül hamarabb orvoshoz fordulnak az érintettek a tüneteikkel. A Heuveline-hez hasonló kutatókat nemcsak a közvetlenül a koronavírus számlájára írható halálozások, hanem ezek a járulékos, más időben elkerülhető halálesetek is érdeklik, melyek száma nem elhanyagolható:

a kutatók szerint a koronavírusos halálozásokhoz még húsz százalékot tesznek hozzá.

A kutatók arra is felhívják a figyelmet, hogy amikor sikerül legyőznünk a koronavírust és a betegség halálozása nagyon alacsonnyá válik, hamar megugrik majd a születéskor várható élettartam is: ismét azon a szinten lesz majd, mint a járvány előtt volt.

Ahogy azt korábban az Infostart is megírta, a londoniak várható élettartama sem csökkent akkora mértékben a második világháború óta, mint most: a legszegényebbek esetében 3,3 évvel rövidült. Férfiaknál egyébként 2,5, nők esetében 1,6 évvel rövidült a születéskor várható élettartam, de Anglia-szerte is tapasztalható a csökkenés, igaz alacsonyabb mértékben. Országosan férfiaknál 1,3, nőknél 0,9 évvel lett rövidebb a születéskor várható élettartam.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Még operálják Robert Ficót – ennyit tudni a merényletről

Még operálják Robert Ficót – ennyit tudni a merényletről

Életveszélyes haslövése miatt műtik a szlovák miniszterelnököt Besztercebányán, egyelőre nincs hivatalos tájékoztatás az állapoitáról.

Boris Pistoriusnál betelt a pohár: saját kormányára támadt a miniszter

Elfogyott a türelme Boris Pistoriusnak a költségvetési megtakarításokkal kapcsolatos, immár maratoni vitában. Ráadásul ennek egy koalíciós reggelin adott hangot, amelyet az általa vezetett minisztériumban tartottak több társminisztérium képviselőinek részvételével. Értesülések szerint a reggeli kellős közepén a miniszter olyan kijelentésre ragadtatta magát, amit többen akár félre is értelmezhettek volna.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.16. csütörtök, 18:00
Kocsis Máté
a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője
Új atomfegyvert állított szolgálatba Oroszország, részben kiűzték az ukrán erők az oroszokat Vovcsanszkból - Háborús híreink szerdán

Új atomfegyvert állított szolgálatba Oroszország, részben kiűzték az ukrán erők az oroszokat Vovcsanszkból - Háborús híreink szerdán

Az orosz fegyveres erők szolgálatba állították a nukleáris töltet hordozására is alkalmas Bulava interkontinentális ballisztikus rakétát. Miközben tovább folynak a harcok Harkiv megye Oroszországgal határos területein, az ukrán hírszerzés attól tart, hogy Szumi régió ellen is támadás indulhat. Az ukrán vezérkar szerdai jelentése szerint csapataiknak részben sikerült kiszorítaniuk az orosz erőket Vovcsanszkból. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×