eur:
392.88
usd:
366.46
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Fotó: Szijjártó Péter Facebook oldala

Lopott harangot hozott haza Szijjártó Péter Amerikából

A magyar-amerikai együttműködés nyomán huszonegy év után az Egyesült Államokból visszaérkezett Magyarországra a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Jásztelek kápolnájának korábban ellopott harangja - közölte Szijjártó Péter Facebook-bejegyzésben.

A harang hamarosan visszakerülhet Jásztelekre, amelyet több mint két évtizede loptak el a kápolna tornyából - tájékoztatott a külgazdasági és külügyminiszter.

Mint írta: a jászteleki Havas Boldogasszony kápolna tornyából 2001 szeptemberében lopták el az egyházközség régi, még 1937-ben öntött harangját. A korabeli nyomozás nem vezetett eredményre, és több mint húsz év telt el, amikor is az Egyesült Államok Louisiana államában

a helyi magyar közösség egy tagja ismerős feliratokkal díszített harangra lett figyelmes egy régiségkereskedésben.

A történetbe innentől a magyar diplomácia is becsatlakozott és az FBI-jal együttműködésben létrejött az a nyomozócsoport, amely előbb azonosította, majd lefoglalta a Havas Boldogasszony kápolna elveszettnek hitt harangját - írta a magyar diplomácia vezetője.

Az ügy háttere, hogy 2022 februárjában értesítést kapott "egy jászteleki feliratos harangról" a Külgazdasági és Külügyminisztériumon, majd a magyar rendőrség műkincsvédelmi alegységén keresztül, hogy az ismeretlen származású harang az amerikai műkereskedelemben bukkant fel.

A műtárgyfelügyeleti hatóságnak sikerült a lopás és az országból történt engedély nélküli kivitel bizonyítani, és a tulajdonjoggal kapcsolatos iratokat, nyilatkozatokat összegyűjteni, majd azokat az amerikai nyomozó szervek rendelkezésére bocsátani. A magyar rendőrség műkincsvédelmi alegységével együttműködésben sikerült elérni, hogy a lopott harangot az FBI végül lefoglalja - olvasható a bejegyzésben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A Hyundai csoport Kínában erősítene

A Hyundai csoport Kínában erősítene

A Hyundai Motor Group a 2024-es Pekingi Nemzetközi Autóipari Kiállításon új járművek sorát mutatta be, célzottan erősítve kínai piaci jelenlétét. A négy év után ismét személyesen megrendezett kiállításon a csoport három márkája - Hyundai Motor, Kia és Genesis - elektromos járműveket prezentált a helyi igényeknek megfelelően - írta meg a Korea Herald.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×