eur:
393.5
usd:
364.48
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Hszi Csin-ping kínai elnököt köszöntő emberek kínai zászlókat lengetnek Hongkongban 2022. július 1-jén. Hszi Csin-pin John Lee új hongkongi kormányzó beiktatási ünnepségére érkezett Hongkongba. A brit koronagyarmat 1997-ben július 1-jén került vissza különleges közigazgatási övezetként Kína fennhatósága alá.
Nyitókép: Hongkong, 2022. július 1.

Peking: különös közjáték a pártkongresszuson

Még a tanácskozás vége előtt, őrök vezették ki a teremből Kína korábbi elnökét.

Az kongresszus záróeseménye előtt megjelent két teremőr, és kivezették az ország volt elnökét, Hu Csin-taót. A 79 éves Hu Csin-tao a felvételek alapján nem igazán értette, hogy mi történik, ám a KKP egyelőre nem kommentálta az esetet, így nem derült ki, hogy mi állt a jelenet hátterében – írja a BBC.

Kína egykori elnöke a protokoll szerint a jelenlegi államfó, Hszi-csin-png mellett ült.

Az egy hetes tanácskozáson a 205 küldött megszavazta a párt alkotmányának módosításait, amiket mind Hszi Csin-ping javasolt.

A telex.hu azt írja, megfigyelők arra számítottak, hogy a pártkongresszus Hszi Csin-ping hatalmának bebetonozásáról fog szólni. Ez azért érdekes, mert többek közt elődje, Hu Csin-tao is csak két ötéves ciklust töltött ki az ország élén – 2002 és 2012 között a Kínai Kommunista Párt főtitkára, 2003 és 2013 között pedig Kína elnöke volt –, a formális hatalomátadás rendje pedig már 1982-ben kialakult, amikor a főbb állami tisztségekre kétszer ötéves cikluskorlátot vetettek ki.

Hu Csin-tao elnöksége alatt kifejezetten gyengült a párttitkár személyes befolyása, és egy kiscsoportos döntéshozatal felé tendált a párt legfelső vezetése, így nem meglepő, hogy a volt elnök nem számít a hagyományokkal szakító Hszi Csin-ping hű támogatójának. A párt alkotmánymódosításról szóló szavazást megelőző kivezetése viszont ennek fényében is különös, még akkor is, ha egyelőre lehetetlen megmondani, hogy mi állhat a háttérben.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×