eur:
393.74
usd:
365.46
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nyilatkozik, miközben Joe Biden amerikai elnökkel találkozik a washingtoni Fehér Ház Ovális irodájában 2022. december 21-én. Az Ukrajna ellen Oroszország által februárban indított háború kezdete óta ez Zelenszkij első külföldi utazása.
Nyitókép: MTI/EPA/Sipa USA POOL/Oliver Contreras

Jogvédők szerint egy Volodimir Zelenszkij által elfogadott törvény sérti a szólásszabadságot

Az ukrán kormány 2019 óta dolgozik új médiatörvények létrehozásán.

Olyan törvényt fogadott el Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, amely jogvédő szervezetek szerint jelentősen növeli az ukrán állam kontrollját az ukrán média fölött és szigorítja a médiavállalatok szabályozási keretrendszerét – írja az amerikai The Hill, a New York Times és az ukrán Kyiv Independent hírportál.

A Portolio.hu azt írta: az új törvény szerint a Nemzeti Televíziós és Rádiós Sugározási Testület nevű állami szervezet – melynek tagjait személyesen választja ki az ukrán kormány és az ukrán parlament – jelentősen kibővített hatáskört kap. Egyebek mellett

joguk lesz minden olyan médiaterméket betiltani, melynek nincs az ukrán bíróság által engedélyezett működési jogosítványa.

Ez elsősorban a kisebb, független médiatermékeket érintheti.

Az elfogadott törvény az Európai Újságírók Szövetsége szerint sérti a szólásszabadságot. "Ukrajnának úgy kellene demonstrálnia az Európa felé való elköteleződését, hogy a szabad és független médiát támogatja, ahelyett, hogy az állami információ-kontrollt építi fel” – kommentálta a már elfogadott törvényt a szervezet főtitkára, Ricardo Gutiérrez.

"Ez a határkör nyilvánvalóan túlzó. Senki nem tudta eddig megtörni a szólásszabadságot Ukrajnában, most sem fogják tudni” – kommentálta közleményben az Ukrán Újságírók Nemzeti Szövetsége.

Az ukrán kormány azzal védekezik, hogy a(z orosz) dezinformáció ellen harcolnak a rendelkezéssel, amely teljes mértékben összhangban van az Európai Unió törvényeivel és elvárásaival. Mint ismert, az orosz-ukrán háború kezdete óta az Európai Unió és az Egyesült Államok is számos, az orosz kormányhoz köthető médiaportált betiltott, egyebek mellett az RT és a Szputnyik médiaportálok működési jogkörét is elvették.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×