eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Az Ukrajnából Magyarországra érkező összes gabonaszállítmány útját ellenőrzik - a nap hírei

Az Ukrajnából Magyarországra érkező összes gabonaszállítmány útját ellenőrzik - jelentette be az élelmiszeriparért felelős államtitkár. Nyílt levélben állnak ki a pedagógusok helyzetének javítása mellett tudósok és közéleti személyiségek. A kelet-ukrajnai frontra látogatott az orosz és az ukrán elnök is.

Az Ukrajnából Magyarországra érkező összes gabonaszállítmány útját ellenőrzik és csak a tranzitforgalmú járműveket engedik át az országon – jelentette be az élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár. Nobilis Márton éjjel a záhonyi magyar-ukrán határátkelőhelyen elmondta: az a cél, hogy a magyar gazdákat megvédjék attól, hogy az ukrán gabona elárassza a mezőgazdaságot és kárt okozzon. Hozzátette: az agrártárca dolgozik azon is, hogy később más ukrán élelmiszerekre is kiterjessze a tilalmat.

Lengyelország és Ukrajna megállapodott az ukrán gabona tranzitjáról - jelentette be a lengyel mezőgazdasági miniszter. Robert Telus közölte: sikerült olyan mechanizmusokat kidolgozni, amelyek alapján egyetlen tonna ukrán gabona sem fog Lengyelországban maradni.

Itthon jelentősen csökken májustól az áram és a gáz ára a vészhelyzeti ellátásban részesülő kisvállalkozások számára. A Magyar Közlönyben megjelent rendelet a villamosenergia egységárát 59 százalékkal, a gázdíjat 52 százalékkal mérsékli.

Társadalmi egyeztetés indul a kormánytisztviselői bértábla módosításáról. A változást a közszolgálati szakszervezetek kezdeményezték. A tervezet szerint a bértábla az alacsonyabb szintű tisztviselőkre vonatkozna, és nem lenne automatikus. Az emeléshez a kormány az álláshelyek 10 százalékának csökkentésével biztosítaná a forrást.

Nyílt levélben állnak ki a pedagógusok helyzetének javítása mellett tudósok és közéleti személyiségek. A jövő heti tanársztrájk elé időzített dokumentumot Orbán Viktor volt oktatásért felelős minisztere, Réthelyi Miklós is aláírta. A Válasz Online által nyilvánosságra hozott levelet szignálta Ángyán József, Bod Péter Ákos, Csaba László, Jeszenszky Géza és Romsics Ignác is. Az aláírók követelik a közoktatás reformjának újragondolását, a pedagógusok közalkalmazotti státuszának megerősítését, bérük emelését, a sztrájkhoz és a szabad véleménynyilvánításhoz fűződő jogaik tiszteletben tartását.

Csütörtökön és pénteken lesz az általános iskolai beiratkozás a leendő elsősöknek. A Klebelsberg Központ az online beiratkozáshoz már megnyitotta a Kréta-rendszer e-ügyintézési főoldalán a jelentkezési felületet, ahová rögzíteni lehet a személyes adatokat. A jelentkezés emellett Ügyfélkapun keresztül is megtörténhet, a köznevelési feladatok között megtalálható a felület.

A G7 csoport kész az Oroszország elleni szankciók fokozására - derül ki a Japánban tartott találkozójuk után kiadott nyilatkozatból. A hét legfejlettebb ipari ország külügyminiszterei a háromnapos tanácskozáson követelték az orosz erők azonnali, feltétel nélküli kivonását az ukrán területekről. Figyelmeztették Oroszország háborús erőfeszítéseinek külső támogatóit: Iránt kifejezetten felszólították arra, hogy állítsa le az orosz hadsereg támogatását, egyebek között a kamikaze drónok eladását Moszkvának. A nyilatkozat kiemelte azt is, hogy Tajvan békéje a globális biztonság nélkülözhetetlen eleme.

Nem tartja életképes megoldásnak a szakítást Kínával az Európai Bizottság elnöke. Ursula von der Leyen az Európai Parlament plenáris ülésén úgy fogalmazott: Kína kulcsfontosságú globális erővé vált, ezért Brüsszelnek ki kell dolgoznia egy kockázatmentesítési stratégiát a Kínával tartott együttműködésben. Felhívta a figyelmet arra, hogy Peking katonai gyakorlatokat hajt végre a Dél-kínai-tengeren és emberi jogsértéseket követ el az ujgurok lakta területeken.

Új szintre emelve fejleszti a katonai és haditechnikai együttműködését Peking és Moszkva - jelentette be a kínai védelmi miniszter miután orosz hivatali partnerével tárgyalt. Az orosz védelmi tárca vezetője emlékeztetett rá, hogy a márciusi moszkvai csúcson a két ország elnöke megerősítette, hogy a legmagasabb szintre emelkedett az átfogó partnerség és stratégiai együttműködés.

Előre be nem jelentett látogatást tett Ukrajnában, a Dnyepr csport főhadiszállásán, Herszon megyében az orosz elnök. A Kreml sajtószolgálata szerint Vlagyimir Putyin meghallgatta a csoport parancsnokainak, a légierő tisztjeinek, valamint más magasrangú tisztek jelentéseit. Ez a második ismertté vált eset, hogy Vlagyimir Putyin a háború kitörése óta orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területen járt.

Az ukrán elnök az orosz erők ostromának középpontjában álló egyik kelet-ukrajnai kisvárosba látogatott - közölte az államfő hivatala. A frontvonal közelében Volodimir Zelenszkij az ukrán katonákat magasztalta, kitüntetéseket adott át és egy kórházba is ellátogatott, ahol sebesültekkel találkozott. Az államfő a közelmúltban több alkalommal is meglátogatta katonáit, ami elemzők szerint megerősíti azokat a várakozásokat, hogy az ukránok átfogó ellentámadásra készülnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×