eur:
394.22
usd:
368.87
bux:
65664.79
2024. április 23. kedd Béla
Palesztinok a Hamász palesztin iszlamista szervezetet és a Gázai övezetet támogatva tüntetnek a ciszjordániai Nábluszban 2023. október 10-én. A Gázai övezetet irányító Hamász október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, mintegy 900 izraeli életét vesztette, a Hamász elleni izraeli válaszcsapások halálos áldozatainak száma a Gázai övezetben 700-hoz közelít.
Nyitókép: MTI/AP/Madzsdi Mohamed

A britek kiutasíthatják a Hamászt dicsőítő külföldieket

Nagy-Britannia kitoloncolhatja a külföldi dolgozókat és diákokat, ha a Hamászt dicsőítik. A szigetországban több diákszövetség is óriási felháborodást váltott ki azzal, hogy bizonyos fórumokon arra utalt: jogos volt az Izraelben elkövetett múlt hét végi terror.

Nem dicsőíthetik szabadon a brutális mészárlásokat végrehajtó Hamászt vagy követhetnek el antiszemita megnyilvánulásokat az Egyesült Királyságban tanuló külföldi diákok és az ott dolgozó kutatók, valamint más munkavállalók.

Az után, hogy a szigetországban is több incidens történt a múlt hét végi, sokkoló izraeli mészárlásokat követően, Robert Jenrick bevándorlási miniszter megbízta beosztottjait: vizsgálják meg, hogyan lehetne visszavonni – nemzetbiztonsági alapon – a vízumot, amikor bizonyítható a diszkriminatív magatartás vagy a terrorcsoport támogatása.

Franciaországban a belügyminiszter már kiadta, hogy azonnal ki kell utasítani az országból az antiszemita tetteket elkövető külföldieket, és három embert már ki is toloncoltak.

A brit törvények szerint nemzetbiztonsági alapon vissza lehet vonni a külföldi dolgozók, diákok és látogatók vízumait, ha „arányos bizonyíték” van arra, hogy ez „a közjót szolgálja”.

A brit egyetemek több, Palesztinát támogató diákszervezetet is feljelentettek, mert a közösségi médiában dicsőítették a több száz polgári lakost – köztük gyerekeket lemészárló – Hamászt. A Warwick Egyetem, a University College London, valamint a Keleti és Afrikai Tanulmányok Egyeteme, a SOAS Palesztinát támogató szövetsége a „fasiszta és bűnöző telepesek ellen hősi harcot vívó mártírokról” posztolt.

A Cambridge Egyetem diákjóléti felelőse – a posztot diákok töltik be – olyan tweetet lájkolt, amely szerint „világszerte ünnepelni kell a demokrácia és az emberi jogok híveinek, mert a gázaiak kitörtek börtönükből és a Hamász harcosai beléptek a gyarmatosítók területére. A szabadságért folytatott harc ritkán vértelen és nem kell ezért bocsánatot kérnünk” – ami az Izraelt elítélők egyik gyakori érve.

Az eredeti bejegyzés szerzője azonban később törölte tweetjét és azt írta: sajnálja, hogy elragadta az indulat és érzéketlen maradt az izraeli civilek, köztük barátai és családtagjai szenvedése iránt.

A nemzetközi oktatási szféra híreit közreadó Pie News közben megírta, hogy több, Izraelben tanuló és dolgozó külföldi diák is meghalt a támadásokban, így tíz nepáli is, aki a zsidó államban folytatott agrártanulmányokat, továbbá egy kambodzsai is az életét vesztette. A lap azt is közölte, hogy két tanzániai diák pedig eltűnt. Más országok sikeresen kimenekítették a diákjaikat.

Nagy-Britanniában egyetemi oktatókat is megvádoltak a vérfürdők dicsőítésével. A University College London nyomozást folytat, mert

egyik oktatója újraposztolt egy olyan bejegyzést, amely szerint „október 7. teljesen jogos visszavágás volt”.

Egy másik szerint ez volt az ára annak, hogy „ellopott földön buliztak” – utalva a sivatagi rave-partira, ahol a terroristák több, mint kétszáz fiatalt öltek meg.

Zsidó származású diákok és oktatók is panaszt emeltek, és azt mondták, nem érzik magukat biztonságban, viszont az, hogy mi minősül Hamász-dicsőítésnek, nehezen bizonyítható. Például a londoni rendőrség közölte, hogy a palesztin zászló lengetése és a „Szabadságot Palesztinának” szlogen nem, bár „Palesztina” jelentheti a mai Izrael területét is, így azt, hogy a tiltakozó tagadja Izrael létezésre való jogát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Jön a költségvetési hiány miatti uniós felkérdezés, Magyarország ellen is eljárás indulhat

Jön a költségvetési hiány miatti uniós felkérdezés, Magyarország ellen is eljárás indulhat

Az Európai Parlament jóváhagyta az uniós költségvetési szabályok frissítését, amelynek célja, hogy azok világosabbá, beruházásbarátabbá és az egyes országok helyzetéhez jobban igazodóvá váljanak. Az új szabályok középpontjában a kormányok beruházási képességének védelme, a hitelesség biztosítása a hiány- és adósságcsökkentési mechanizmusok révén, nagyobb mozgástér biztosítása, valamint a párbeszéd és a felelősségvállalás javítása áll. A stabilitási és növekedési paktum reformja miatt már idén elindulhat a túlzottdeficit-eljárás.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×