eur:
392.16
usd:
366.49
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Fegyveresek az Irán által támogatott jemeni húszi lázadók által elfoglalt Galaxy Leader teherhajón, amely a Vörös-tengeren vesztegel a nyugat-jemeni Hodeida asz-Szalif kikötője közelében 2023. december 5-én. A húszik december 3-án foglalták el a Galaxy Reader kereskedelmi hajót, amely egy izraeli iparmágnáshoz köthető, és Törökországból Indiába tartott.
Nyitókép: Jajha Arhab

Nagy drágaságot okoznak a húszik Európának

Az óceáni áruszállítás ára drámaian megugrott, miután több hajó is igyekszik elkerülni a Vörös-tengert a húszi lázadók támadásait követően.

A CNBC alapján a Portfolio azt írja, hogy a Sanghajból az Egyesült Királyságba irányuló tengeri útvonalon a 40 lábas konténerek ára átlépte a 10 000 dollárt is, ami jelentős emelkedés a múlt heti 1900 dolláros 20 lábas és 2400 dolláros 40 lábas konténerárhoz képest.

Csütörtök reggelig mintegy 158 hajó hagyta el a Vörös-tenger térségét. Ezek a hajók mintegy 105 milliárd dollár összértékben szállítanak árut.

Az IKEA már jelezte, hogy a probléma következtében gondok lehetnek egyes termékek elérhetőségével is. A Danone viszont vitatja a támadások ellátási láncokra gyakorolt hatását: a cég egyik szóvivője cáfolta, hogy bármiféle komolyabb rövid távú hatást jelentettek volna üzletmenetükre.

Az Amerikai Ruházati és Lábbeli Szövetség kiskereskedői is figyelemmel követik a vörös-tengeri helyzetet: már az Operation Prosperity Guardian hadművelet teljes körű és azonnali bevetését sürgetik, hogy biztosítsák a létfontosságú vízi útvonal védelmét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×