eur:
392.8
usd:
365.94
bux:
66845.64
2024. április 26. péntek Ervin
Putting a coin in a piggy bank at home.
Nyitókép: Guido Mieth/Getty Images

Itt az új állampapír, a FixMÁP, de vajon jobb-e az inflációkövető PMÁP-nál?

Hosszú idő után új állampapír jelent meg FixMÁP néven, 7 százalékos kamattal. Az infláció jövőbeni alakulásán múlik majd, hogy jobban megéri-e ebbe fektetni, mint a magyarok nagy kedvencébe, az inflációkövető PMÁP-ba.

Nemrég került forgalomba a Fix Magyar Állampapír, vagyis a FixMÁP, amelynek a futamideje három év. A kamata fixen 7 százalék, amit évi négy részletre osztva fizetnek ki. Ezzel szemben ott az elmúlt évek slágere, a Prémium Magyar Állampapír, azaz a PMÁP, ami 9,9 százalék kamatot fizet. Ez ugyan magasabb, mint a FixMÁP-é, de ennek a futamideje is hosszabb: több mint nyolc év. Ezenkívül a kamatot is csak évente egyszer fizeti ki.

A döntés egyszerűnek tűnik, hiszen a PMÁP kamata magasabb, de ennek az állampapírnak a kamatozása változó, ezért az a jövőben akár csökkenhet is – hívják fel a figyelmet a money.hu szakértői, akik kiszámolták, hogy egymillió forint befektetése esetén melyik állampapír termelheti a magasabb hozamot.

A PMÁP hozamát a kamatbázis és a kamatprémium adja. Előbbi az előző évi átlagos inflációval egyenlő, ezért is inflációkövető. A kamatprémium ehhez adódik hozzá, ami 0,5, illetve 1 százalék. A PMÁP hozama tehát végső soron azon múlik, hogy mekkora lesz az infláció szintje a következő években.

A money.hu számításai szerint ha 2024-2025-ben az átlagos infláció szintje 5,15 százalék lesz, akkor mindkét állampapírtípussal ugyanannyit lehet keresni. Ha az infláció ennél kisebb, akkor a FixMÁP hozama lesz a magasabb. Ha viszont 5,15 százalék felett lesz a pénzromlás mértéke, akkor a PMÁP kerül ki nyertesen.

Egy harmadik állampapír is számításba jöhet: a Bónusz Magyar Állampapír, azaz a BMÁP, ennek a kamata 8,01, illetve 9,31 százalék. Ez a kamatszint azonban háromhavonta változik, és csökkenő tendenciát mutat. Ha ez a trend folytatódik, akkor a FixMÁP még akár az idén beelőzheti a BMÁP-ot.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 10:54
×
×
×
×