külföld

Ukrajna - Megállapodás az erőszakos cselekmények beszüntetéséről

2014. január 24., péntek 0:04     InfoRádió / MTI
    Kinyomtatom Elküldöm Betűméret + -
Ideiglenes megállapodás jött létre csütörtök késő este Kijevben Viktor Janukovics elnök és az ellenzéki vezetők között az erőszakos cselekmények beszüntetéséről.
 

1

A megállapodásról Vitalij Klicsko, az Ütés (UDAR) párt elnöke tájékoztatta a Majdanon, azaz a Függetlenség terén várakozó, a hírek szerint több tízezer tüntetőt.

Klicsko szerint az ellenzéki vezetők három napot adtak Janukovicsnak az elmúlt napokban letartóztatott, több száz tüntető szabadon bocsátására. Az elnök és belügyminisztere, Vitalij Zaharcsenko állítólag ígéretet tett erre.

Az ellenzéki vezető a tiltakozókat a tűzszünet betartására szólította fel. Utalt arra, hogy Janukovics ígérete szerint a rendőri erők sem lőnek, illetve nem támadnak a tüntetőkre.

Hírügynökségi jelentések szerint Klicsko - aki a korábbi felmérések alapján a legnépszerűbb ellenzéki politikus - a tüntetőktől ismételten türelmet kért, ők azonban erre füttyszóval, illetve a "szégyen" kifejezés skandálásával reagáltak.

A korábbi világhírű profi világbajnok ökölvívó utalt arra, hogy a tárgyalások folytatódnak Viktor Janukovics elnökkel. Az ITAR-TASZSZ közlése szerint ezt erősítette meg Alena Lukas igazságügyi miniszter is, aki csütörtök késő este kijelentette, hogy pénteken vagy szombaton ismét tárgyalóasztalhoz ülnek az ellenzék vezetőivel.

Klicsko korábban azt közölte, hogy az ellenzék követeli a kormány menesztését és rendkívüli parlamenti választások kiírását. Csütörtök este erről nem tett említést.

 
> időjárás
> aréna Aréna podcasting Aréna videók 2014.12.21. Vasárnap, 18:00
2014.12.21. Vasárnap, 18:00
Benedek Tibor, a férfi vízilabda válogatott szövetségi kapitánya
 
> Hallgassa meg az Aréna korábbi adásait
> Nézze meg az Aréna korábbi adásait
> 24 óra > 48 óra > 1 hét
BBC Europe
BBC News is editorially independent. Its appearance on this site should not be taken as an endorsement.

Add a Startlaphoz