eur:
393.43
usd:
368.31
bux:
66118.65
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Forrás: Főügyészség

Németország az ötmillió magánfegyver hazája

Bajorország a magánkézben lévő fegyverek fellegvára – derül ki a szövetségi közigazgatási hivatal által közzétett nemzeti fegyverregiszterből. A nyilvántartás szerint a tartományban van a magánkézben lévő német fegyverek több mint egyötöde.

A hivatalos statisztika szerint jelenleg mintegy 1,13 millió fegyver van magánkézben Németország legnagyobb, mintegy 13 millió lakosú tartományában, és 2023. december 31-én 204 996 bajorországi fegyvertulajdonos szerepelt a nemzeti fegyverregiszterben. A BR24 bajor hírportál szerint országos összehasonlításban ez azt jelenti, hogy minden ötödik, magánkézben lévő fegyvert Bajorországban "törzskönyveztek".

A legnépesebb, csaknem 18 milliós Észak-Rajna-Vesztfáliában az adatok szerint 853 722 lőfegyvernek összese 158 603 magántulajdonosa van. Ami pedig az országos statisztikát illeti,

Németországban, azaz a tizenhat tartományban együttvéve a nyilvántartott 5,02 millió fegyvernek 941 697 magántulajdonosa van.

A fegyvertartási engedélyek száma pedig az országban 2,95 millió. Ebben is élen jár az ország legdélibb tartománya, sőt 2023-ban jelentősen megnőtt a kibocsátott engedélyek száma: tavaly 580 ezer ilyen engedélyt adtak ki, csaknem 10 ezerrel többet, mint 2022-ben.

A fegyvertartási engedélyek szigorítása ugyanakkor politikai és társadalmi szempontból egyaránt vita tárgyát képezi. A vita időről időre kiszélesedik, különösen fegyveres ámokfutások után, amiből az országnak az elmúlt években nem egyszer volt része. A szigorítás legfőbb szószólója Nancy Faeser belügyminiszter, míg a kormányon belüli legfőbb ellenzője a liberális Szabad Demokrata Párt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt a frontvonal az Ocseretine-Sztyepove szektorban, lehet, hogy az oroszoknak be se kell venniük Vuhledárt, hanem egyszerűen megkerülik. Az Egyesült Államok 1 milliárd dollár értékű, azonnali fegyvertranszfert készített elő Ukrajnának, a csomag már az elnök aláírására vár. Ukrán és amerikai források szerint az orosz nyári offenzíva egyik fő célja Harkiv elfoglalása lesz. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×