eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay.com

Új ágazatot építhet ki a rekordokat döntő Opus Global

Megduplázta egy év alatt a profitját az Opus Global Nyrt. cégcsoport.

Egy év alatt megduplázta profitját az Opus Global Nyrt., így történelmi csúcsot jelentő, 45 milliárd forintos nettó eredményt ért el a szintén rekord, 686 milliárd forintos árbevétel mellett. A cégcsoport az éves jelentéssel egy időben közzétette első hosszútávú stratégiáját - jelentette a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.

Az Opus Global Nyrt. összes működési bevétele 686 milliárd forint lett 2023-ban, 28,5 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. A konszolidált, összes működési költség növekedése hasonló mértékű volt, csaknem 644 milliárd forintot tett ki - áll a társaság éves jelentésében.

Az üzemi eredmény (EBIT) jelentősen megugrott, a tavalyi évben 42,7 milliárd forintot tett ki. A konszolidált EBITDA pedig 74 milliárd forintról 88 milliárd forintra nőtt 2023-ban. A pénzügyi műveletekből pedig 9,7 milliárd forint pluszt ért el a cégcsoport tavaly.

Az adózott eredmény történelmi csúcsot döntött 2023-ban, 45 milliárd forint lett a profit, duplája az egy évvel korábbinak.

Lélfai Koppány, az Opus Global Nyrt. vezérigazgatója az éves beszámolót értékelve kiemelte: "minden téren büszkék lehetünk a tavaly elért eredményeinkre, hiszen a rendkívül nehéz külső körülmények ellenére értünk el rekord árbevételt és nyereséget. A menedzsment részéről így jó döntésnek bizonyult, hogy az elmúlt évek jelentősebb akvizíciói után, a szinergiák kiaknázását helyeztük a fókuszba. Az erőfeszítéseink máris látszanak a számokban, és a következő években további lépéseket teszünk az organikus növekedés érdekében" - tette hozzá.

A cégcsoport az éves jelentéssel egy időben tette közzé első hosszútávú üzleti stratégiáját. A 2024-2029-es időszakra szóló dokumentum szerint 2026-ig még a konszolidáció marad a fókuszban, és a javuló eredményesség mellett

a cég azt ígéri, hogy a konszolidált adózott eredményének minimum 15 százalékát kifizeti osztalékként. Emellett tervezi saját részvények visszavásárlását is 2024-2026 között 10 milliárd forint értékben.

A 2026 utáni időszakban viszont újra az akvizíció lehet a fókuszban, ami a meglévő négy ágazat mellé egy ötödik kiépítését célozza.

Az Opus-csoport négy divíziója (ipar, energetika, élelmiszeripar, turizmus) együttesen kiváló évet zárt. A diverzifikált portfolió előnyét jól mutatja, hogy a három eredményes ágazat bőven kompenzálta az energetikai divíziót, amelyen belül az Opus Tigáz Zrt. jól teljesített. Az egyes üzletágakat vizsgálva az építőipar nagyon sikeres, és eredményes évet zárt 2023-ban. A teljes ipari termelés szegmens 30,7 százalékkal növelte a bevételét, míg a költségeket sikerült kordában tartani, így azok csak 26,8 százalékkal változtak. A szegmens EBIT értéke 82,9 százalékkal emelkedett, és 27 milliárd forintot tett ki.

Az energetikai ágazat bevételei jelentősen, több mint 56 százalékkal emelkedtek. A költségek ennél is nagyobb mértékben nőttek aminek hátterében olyan egyedi tételek álltak, amelyek 2024-ben már várhatóan pozitívan hatnak a divízióra. Tavaly viszont az ágazati EBITDA mutatóban korrekció volt - közölte a társaság.

A mezőgazdasági és élelmiszeripar szegmens is nyereséges évet zárt. A profit elérésében nagy szerepet játszott, hogy a költségeket 9,4 százalékkal 12,6 milliárd forintra sikerült leszorítani. Az üzemi eredmény tavaly 6 milliárd forintról 13,2 milliárd forintra nőtt, míg az EBITDA közel 8 milliárd forinttal 19,5 milliárd forintra emelkedett.

A turizmus területén a Hunguest szállodáiban a vendégéjszakák száma 16,7 százalékkal nőtt 2023-ban, ami jóval meghaladta az egész piac átlagos 3,2 százalékos növekedését. Ez jól jelzi a Hunguest töretlen belföldi piaci népszerűségét. Ennek betudhatóan 4,73 milliárd forinttal magasabb lett az adózott eredmény 2023-ban, ami pluszba fordította a szegmens eredményét.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×