eur:
389.75
usd:
362.79
bux:
68137.61
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter beszél a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány Szuverenitás című konferenciáján a Várkert Bazárban 2023. november 13-án.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Navracsics Tibor szerint nagy veszélybe kerülhet az egyik magyar régió

A magyar fejlesztéspolitika a felzárkóztatásra koncentrál, de nincs válasza arra, hogy potenciálisan versenyképes régiókat hogyan tegyen valóban versenyképessé - mondta a közigazgatási és területfejlesztési miniszter, bejelentve egy fejlesztési programot, illetve rávilágítva az elvándorlás okozta gondokra.

Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter A hazai fejlesztéspolitika elmúlt 20 éve címmel megrendezett konferencián kiemelte, a főváros fejlettsége 2022-re elérte az Európai Unió átlagának 156 százalékát a 2004-es 129 százalékról, a Budapesten kívüli régiók ugyanakkor sokkal mérsékeltebb ütemben zárkóznak fel.

Példaként említette, hogy a Dél-Dunántúl, az Alföld, Pest vármegye és Észak-Magyarország felzárkóztatandó területek, de az Észak-Dunántúl dinamikusan növekvő régió volt, amely mostanra megtorpant. A miniszter jelezte, hogy elindítanak egy, a Dél-Dunántúlra vonatkozó nagytérségi fejlesztési programot, mert az elmúlt 30 évben ez a terület volt az, ami a magyar régiók között is a legrosszabb növekedési trendet mutatta.

Kitért arra, hogy a Nyugat-Dunántúlon mindennapi probléma a munkaerő elvándorlása. A képzett és a kevésbé képzett munkaerő is tömegével megy át Ausztriába vagy Dél-Németországba, mert magasabbak a fizetések és jobbak a munkakörülmények - fejtette ki.

Ha erre nem találunk választ, akkor az Észak-Dunántúl nagyon rövid időn belül bajban lesz, annak ellenére, hogy kiváló potenciállal rendelkezik a növekedéshez

- fogalmazott.

A miniszter úgy látja, a másik esetleges kudarclehetőséget a meglévő belső perifériák, a városhiányos térségek jelentik. Egy város a térségében gazdasági motor, de Magyarországon nagyon sok olyan, városi címet viselő település van, amelynek nincs térségi kisugárzása - mutatott rá. Navracsics Tibor szerint meg kell vizsgálni, hogy hol vannak városhiányos térségek, és át kell gondolni a városfejlesztési politikát.

A miniszter kifejtette: a következő 20 évben lesz egy olyan időszak, amikor átmenetileg nőnek a területi különbségek, de bízik abban, hogy ezt követően megindul egy dinamikus felzárkózási folyamat. Különösen fontosnak tartja annak elérését, hogy Magyarország az Európai Unió öt legélhetőbb országa közé kerüljön - hangsúlyozta Navracsics Tibor a Századvég és a Magyar Közgazdasági Társaság által szervezett szakmai konferencián.

Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×