eur:
394.9
usd:
371.59
bux:
66333.13
2024. április 16. kedd Csongor
Megroggyant ház a kelet-tajvani Hualienben 2024. április 4-én, miután az előző nap 7,2-es erősségű, az utóbbi negyed század legerősebb földrengése volt Tajvanon. Kilenc ember életét vesztette, legalább kilencszáz megsérült, épületek, autópályák rongálódtak meg.
Nyitókép: MTI/APCsiang Jing-jing

Ezernél is több sérültje van a tajvani földrengésnek - videók

A halálos áldozatok száma továbbra is kilenc. A Hualien megye egyik nemzeti parkjában eltűnt ötven szállodai alkalmazott közül több tucatnyit megtaláltak.

Az utóbbi 25 év legerősebb tajvani földrengésének számító szerdai 7,2-es földmozgás a reggeli órákban történt a gyéren lakott, keleti Hualien megyében. A rengést még a sziget fővárosában, Tajpejben is érezni lehetett, ott azonban csak minimális károk keletkeztek. A tajvani tűzoltóság közlése szerint a sérültek száma 1058, és a Tarokó Nemzeti Parkban eltűnt ötven szállodai alkalmazott többségét megtalálták. További 646 ember még mindig nem tud kijutni a park területéről az útlezárások miatt, ők többnyire hotelekben vannak - tették hozzá.

Szerdán helikopterrel sikerült kimenekíteni a két kőfejtőben ragadt hetven bányász közül az egyik helyszínről hat embert - közölték a hatóságok csütörtök reggel, hozzátéve, hogy a másik helyszínen 64 ember még mindig el van zárva a külvilágtól. Csütörtökön folytatódott a Tarokó-szurdokot a sziget nyugati partvidékével összekötő autópálya megtisztítása a törmelékektől.

A Hualien felé tartó vasútvonalat már csütörtök reggel megnyitották egy állomás kivételével, amely a földrengés okozta károk miatt továbbra is zárva marad - közölte a vasúttársaság vezetése. Hualien városban az épületekben rekedt összes embert kiszabadították, de a háromszáznál is több utórengés miatt sokan otthonuk helyett sátorban töltötték az éjszakát. A város központjában található tízemeletes épület, az Uránusz lakói az épület előtt várakoztak, hogy kihozhassák lakásukból legfontosabb személyes tárgyaikat. A lakókra védősisakot adtak, és mindenkinek tíz perc állt a rendelkezésére, hogy összegyűjtse a legfontosabb értéktárgyait. Hszu Csen-vej, Hualien város polgármestere korábban 48 megrongálódott lakóépületről számolt be, amelyek közül több olyan éles szögben dőlt meg, hogy a földszinti rész teljesen összezúzódott.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Pusztító háborúval fenyeget Kína, de van egy dolog, ami mindent megváltoztathat

Pusztító háborúval fenyeget Kína, de van egy dolog, ami mindent megváltoztathat

Az elmúlt években többször is felmerült már, hogy Tajvant egy elsöprő kínai invázió fenyegeti, ennek pedig már a lehetséges időpontjai is felmerültek. Számos írás foglalkozott azzal, hogy katonai szempontból milyen lehetőségek vannak, azonban sokkal kevesebb vette górcső alá, hogy a társadalomra milyen hatást gyakorolna egy esetleges háború. A The Diplomat elemzése most az ukrajnai háborút példának véve elemezte a lehetséges forgatókönyveket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×