eur:
393.02
usd:
366.99
bux:
66821.6
2024. április 26. péntek Ervin
A Koszovóba induló, a Magyar Honvédség KFOR (Kosovo Force) Kontingens 22. váltásának állománya menetel kibocsátó ünnepségükön a debreceni Kossuth téren 2020. február 11-én. A magyar katonák márciustól hat hónapon át teljesítenek szolgálatot a NATO-parancsnokság alatt működő nemzetközi békefenntartó haderő részeként, feladatuk a rend és biztonság fenntartása Koszovóban.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Csak egy bizonyos feltétellel mehetnek magyar katonák ebbe a veszélyes térségbe

Habár a parlament már tavaly elfogadta a honvédek csádi missziójáról szóló határozati javaslatot, az előkészítés folytatásával megvárják, mag lezajlik az ottani elnökválasztás.

A Szabad Európa kérdésére a Honvédelmi Minisztérium azt a tájékoztatást adta, hogy "a fogadó ország átmeneti időszakára tekintettel és a stabilitás támogatása érdekében - a csádi fél kérésének megfelelően - a magyar védelmi szerepvállalás előkészítése a közelgő elnökválasztást követően fog folytatódni, annak érdekében, hogy az a lehető legerősebb demokratikus támogatással rendelkezzen".

Kiderül az is a válaszból, hogy a fogadó ország igénye vagy éppen engedélye alapján Magyarország más nemzetekkel - például Franciaországgal - is kész együttműködni a Száhel-övezet stabilitásának elősegítése érdekében.

A HM közölte: a csádi választásokat követően az ottani kormány és parlament döntésén múlik, milyen formát fog ölteni a védelmi együttműködés. A kitelepülést csak e döntés megszületése után kezdik meg.

Mint ismert, Harangozó Tamás MSZP-s képviselő indítványára meghallgatást tart a parlament Honvédelmi és Rendészeti Bizottsága a magyar honvédség tervezett csádi katonai szerepvállalásáról és a kínai rendőrök magyarországi járőrözéséről is, várhatóan még áprilisban.

Arról, hogy magyar rendőrök mit tehetnek meg külföldön, és külföldieknek milyen jogosítványaik lehetnek itthon, ebben a cikkben írtunk.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×