eur:
392.52
usd:
365.9
bux:
66689.15
2024. április 25. csütörtök Márk
A Tréner Kft. repülőgépe szúnyogirtó szert juttat a levegőbe Nyíregyháza felett 2020. július 22-én.MTI/Balázs Attila
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Helyzet van a Balatonnál, feladat vár a repülőkre

A csapadékos tél és az elmúlt napok magas hőmérséklete miatt a szokásosnál egy hónappal korábban, április 8-9-én kezdődik a szúnyoggyérítés a Balatonnál – közölte a Balatoni Szövetség által megbízott szakértői csoport vezetője.

Biológiai, légi szúnyoggyérítésre kerül sor 1100 hektáron – fejtette ki Sáringer-Kenyeres Tamás, megjegyezve: a téli hónapokban lehullott bő csapadékhoz képest ez nem számít jelentős területnek, ami annak köszönhető, hogy az utóbbi hetekben szárazabbá vált az időjárás. A beavatkozás folyadékos formulációval történik, miután még nincs olyan levélfedettség, ami megkövetelné a granulátum – tette hozzá az InfoRádió érdeklődésére.

A Balaton térségében 2500-3000 hektárnyi szúnyog-tenyésztő helyen tartanak nyilván, amelyeket folyamatosan monitoringoznak. A térségben élő mintegy 24 szúnyogfajból 5-7 az embert is támadó csípőszúnyog. Ezek közül néhány jelentősebb, a balatoni szezon szempontjából meghatározó faj szaporodását lehet megfékezni a mostani biológiai beavatkozással – mondta a szakértő, azt is kiemelve:

abszolút egy környezetbarát beavatkozásról van szó.

Ezúttal a nagy kiterjedésű lárvatenyésző helyeket kívánják megvédeni, amik a Balaton déli partja felőli oldalon találhatók jelentősebb mértékben. Illetve még a szegélyterületeket kell még védelemben részesíteni – tette hozzá.

Kitért arra is, hogy az idei helyzet nem számít rendkívülinek, hiszen előfordult, hogy már március végén el kellett kezdeni a gyérítést. A szúnyoglárvák jövőbeni kelését, illetve újabb szúnyoggyérítések elrendelésének szükségességét még jelentősen befolyásolhatják a további csapadékviszonyok és a hőmérséklet alakulása. Ismertette azt is, hogy az uniós szabályozókhoz igazodva már nem végeznek légi kémiai szúnyogirtást – azt csak a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ rendelheti el –, a biológiai védekezés pedig abszolút nem veszélyes a méhekre.

Az önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség 1997 óta szervezi a szúnyogirtást az üdülőrégióban, állami támogatást kapva hozzá. Az utóbbi években a szövetség alapvetően a turisztikai elő- és utószezonban végezteti a gyérítést, ezek teljes költségeit állva. Az állami támogatás úgy érkezik, hogy a nyári főszezonban az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szúnyoggyérítő programja keretében zajlik a védekezés az üdülőrégióban, általában egy biológiai és két kémiai beavatkozás elvégzésével – tette hozzá Sáringer-Kenyeres Tamás.

A balatoni szúnyoggyérítést a szövetség által pályázat útján megbízott keszthelyi Pannónia Központ Kft. szakértői csapatának javaslata alapján a közbeszerzésen kiválasztott Corax-Bioner Zrt. végzi el. Biológiai védekezése amúgy évi három-négy alkalommal kerül sor, míg a kémiaira kettő-öt alkalommal. Utóbbiak teljes egészében mérések, előbbiek pedig előrejelzések alapján történnek – jegyezte meg.

A szakértők felhívták a figyelmet, hogy a lakosság is sokat tehet a vérszívók ellen, ha nem hagy fedetlenül vízgyűjtőket, itatókat, medencéket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×