eur:
393.55
usd:
368.33
bux:
66067.72
2024. április 24. szerda György

Renegát és Reneszánsz az új elnöki pár

Nyilvánosságra hozták, hogy milyen kódnevet kapott a titkosszolgálattól az Egyesült Államok következő elnöke, Barack Obama és családja. Az afroamerikai politikust már tavaly nyár óta a Renegát (Renegade) névvel illetik a védelmén dolgozók.

Renegát (Renegada), Reneszánsz (Rennaissance), Rózsabimbó (Rosebud) és Sugárzás (Radiance) - ezeket a kódneveket kapta Barack Obama megválasztott amerikai elnök és családjának tagjai a titkosszolgálattól. A leendő alelnök, Joe Biden kódneve Celtic, amit kapcsolatba lehet hozni azzal, hogy ír katolikus családból származik.

A kódneveket a titkosszolgálatnál dolgozó katonatisztek találják ki. Elsődleges szempont, hogy a név könnyen kiejthető és megérthető legyen, így elkerülve a félreértéseket.

Az amerikai elnöknek és családtagjainak adott kódneveknek azonos betűvel kell kezdődniük. Hivatalosan az elnök kódneve nem utal valamely tulajdonságára, csak biztonsági jelentősége volt, manapság azonban már jól titkosított csatornákon kommunikálnak a titkosszolgálat ügynökei - közölte a szolgálat szóvivője, Eric Zahren.

Bill Clinton kódneve Sas (Eagle) volt, míg feleségét, Hillary Clintont Örökzöld (Evergreen) néven hívták a titkosszolgálat munkatársai. Ezt a nevet megtartotta volna, ha az idei választásokon ő indul demokrata jelöltként.

A még hivatalban lévő elnök, George W. Bush már akkor kapott kódnevet, amikor még apja volt az elnök. Az 1988 és 1992 között az elnöki posztot betöltött idősebb George Bush-nak a Szürkefarkas (Timberwolf) volt a kódneve, míg fia az Akrobata (Tumbler) nevet kapta.

A republikánus elnökjelölt John McCain az arizonai város, Phoenix után kapott kódnevet, Sarah Palin alaszkai kormányzót pedig a Denali névvel illették, ez ugyanis az Egyesült Államok legmagasabb hegycsúcsa, az Alaszkában található Mount McKinley másik elnevezése.

A kódnevek az amerikai elnökről szóló filmekben is feltűnnek, hogy hitelesnek tűnjenek. A testőr című moziban Classis és Cincinnati néven hívták a titkosszolgálat munkatársai az elnököt és feleségét. Az elnök emberei című sorozatban Sas (Eagle) kódneve volt a Martin Sheen által alakított Jed Bartlet elnöknek, a 24-ben pedig Fellegvár (Citadel) névvel illették Wayne Palmer elnököt, akit D. B. Woodside formált meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt a frontvonal az Ocseretine-Sztyepove szektorban, lehet, hogy az oroszoknak be se kell venniük Vuhledárt, hanem egyszerűen megkerülik. Az Egyesült Államok 1 milliárd dollár értékű, azonnali fegyvertranszfert készített elő Ukrajnának, a csomag már az elnök aláírására vár. Ukrán és amerikai források szerint az orosz nyári offenzíva egyik fő célja Harkiv elfoglalása lesz. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 09:50
×
×
×
×