eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Hernádi: 150 milliárd forintból épült meg a szőregi gáztározó

Másfél hónapon keresztül napi 20 millió köbméternyi földgázt tud a magyarországi rendszerbe pumpálni a szőregi stratégiai gáztároló. A csütörtökön ünnepélyesen átadott, világszínvonalú létesítmény Európában egyedülálló biztonságot nyújt a földgázfogyasztók számára egy esetleges gázkrízis esetére - mondta a Mol elnök-vezérigazgatója az InfoRádióban.

Nincs még egy olyan ország a világon, amely annyira kiszolgáltatott lenne földgázellátási szempontból, mint Magyarország. Nemcsak azért, mert a primer energiaforrások 40 százaléka földgáz, vagy mert a lakosság több mint 80 százaléka használja fűtésre direkt vagy indirekt módon a gázt, hanem azért is, mert az ország gyakorlatilag egyetlen forrásból szerzi be azt - mondta az InfoRádióban a Mol elnök-vezérigazgatója.

Hernádi Zsolt hozzátette: hasonlóan a Magyar Kőolajkészletező Szövetséghez, amely az ország szükségletéhez mérten 90 napnyi mennyiséget tart készleten, ugyanígy szükség lenne erre a földgáz esetében is.

Ez különösen fontossá vált 2006 januárjában, amikor mindenki szembesülhetett azzal, hogy a korábban csak kockázatként emlegetett válság bekövetkezhet. A magyar parlament ekkor meg is sürgette a folyamatokat, két évvel lerövidítve a kivitelezésre szánt időt.

A gáztározó és kiszolgáló intézményei így három év alatt készültek el Szőregen, csaknem 150 milliárd forintból. Az 1,2 milliárd köbméter kapacitású létesítmény képes arra, hogy másfél hónapon át napi 20 millió köbméter földgázt pumpáljon az országos hálózatba, azaz egy átlagos téli nap fogyasztásának egyharmadát. Így az ellátás akkor is zökkenőmentes, ha egy fontos ellátási pont valamilyen okból kiesik a rendszerből.

Hernádi Zsolt elmondta azt is: a beruházás 1,5-1,6 forinttal emeli a földgáz köbméterenkénti árát.

A Mol elnök-vezérigazgatója elmondta azt is: a beruházáshoz a cége felajánlotta egy kiürült földgázmezejét. A kivitelezésben három év alatt több mint 250 alvállalkozó összesen mintegy 2 000 emberrel dolgozott.

Hanganyag: Hlavay Richárt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×