eur:
392.64
usd:
366.03
bux:
66508.74
2024. április 26. péntek Ervin

Magyar búvárok találtak rá a 180 milliárd forintot érő hajóra

Magyar búvárrégészek találták meg egy több mint 300 évvel ezelőtt elsüllyedt holland kereskedelmi hajó roncsait a brazil partoknál. Az Octopus Tengeri Régészeti Kutató Egyesület búvárai két éve kutattak a Voetboog nevű hajó roncsai után, amelynek értékét 1 milliárd dollárra, vagyis mintegy 180 milliárd forintra becsülik.

Szalóky K. Attila, az expedíció vezetője azt mondta: a leletek értékelése a napokban fejeződik be és a brazil törvények értelmében azokat csak a hajó azonosítása után hozhatják fel a tenger mélyéről.

A Holland Kelet-Indiai Társaság kötelékébe tartozó háromárbocos hajó 109 fővel a fedélzetén 1700. január 21-én futott ki Batávia, vagyis a mai Jakarta Jakarta kikötőjéből Hollandia felé és egy vihar miatt tért el eredeti céljától, de azt nem tudni pontosan, miért süllyedt el.

A Voetboog selymet, fűszereket, teát, japán és kínai porcelánt, valamint csaknem 180 ezer darab holland aranydukátot szállított.

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×