külföld

Ma még kap hitelt Görögország

2012. május 10., csütörtök 6:07     InfoRádió
Ma még megkapja Görögország a nemzetközi segélycsomag esedékes részét, de a további részletek folyósítása attól függ, hogyan alakul a csőd szélén álló ország helyzete.
 

1

Megkapja az 5,2 milliárd eurót - igaz csak részletekben - az ideiglenes euróövezeti mentőalapból Görögország. Erről csütörtök este döntött az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz kormányzótanácsa. A közlemény szerint Athén ma 4,2 milliárd eurót kap az adósságszolgálat teljesítésére fenntartott görög számlára. A fennmaradó egymilliárd euró folyósításának üteméről hétfőn dönt az eurózóna pénzügyminiszteri tanácsa.

Ollie Rehn pénzügyi EU-biztos kedden közölte: újabb átutalásra csak azután kerülhet sor, ha a trojka Athénban megvizsgálta a hitelnyújtás feltételeinek teljesülését. A második, 130 milliárd eurós mentőcsomagért cserébe ugyanis Görögországnak a jelenlegi 160 százalék körüli szintről a GDP 121 százalékra kell leszorítania az államadósságát az évtized végéig.

Bár nem kizárt, hogy Görögországban új választást írnak ki, a vasárnapi voksoláson eredményesen szereplő politikai alakulatok egyértelműen elutasítják az újabb megszorításokat. Ennek hiányában viszont a trojka felfüggesztheti a hitel további folyósítását, ami államcsődöt, és Görögország eurózónából való kilépését eredményezné.

Fóris György, a Bruxinfo szakértője az InfoRádiónak elmondta: ezzel az opcióval az Európai Bizottság továbbra sem számol, ráadásul ilyen hektikus piaci környezetben erről a lehetőségről nyíltan soha nem fognak beszélni.

Fóris György azonban nem zárja ki, hogy a trojka hajlandó lesz újratárgyalni a hitelfeltételeket.

Görög kormányzati illetékes hétfőn úgy nyilatkozott: július végéig hitelek nélkül is van elég pénze Athénnak.

Közben eredménytelenül végződött szerdán a koalíciós tárgyalások második fordulója is a görög konzervatív Új Demokrácia és a baloldali radikális Sziriza vezetői között.
Hanganyag: Hegedűs Zsuzsa

Meghallgatom a hanganyagot


 
> időjárás
> aréna Aréna podcasting Aréna videók 2016.02.07. Vasárnap, 18:00
2016.02.07. Vasárnap, 18:00
Nagy Károly virológus,a Semmelweis Egyetem Orvosi Mikrobiológiai Intézet egyetemi tanára
 
> Hallgassa meg az Aréna korábbi adásait
> Nézze meg az Aréna korábbi adásait
> 24 óra > 48 óra > 1 hét
OKOSRÁDIÓ MOBIL/TABLET

Add a Startlaphoz