eur:
395.04
usd:
366.05
bux:
65111.43
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Újabb négy hónapot késnek az új Alstom metrókocsik

Sajtóértesülések szerint újabb négy hónapot késik az új Alstom metrókocsik forgalomba állása a 2-es metró vonalán, mert a francia cég a korábban jelzett február helyett már csak június végére ígéri a végleges típusengedély megszerzését. Az Index internetes portál úgy tudja: Demszky Gábor főpolgármester bekérette a francia nagykövetet, Kocsis István, a BKV vezérigazgatója pedig bejelentette: ha a francia cég az újabb határidőt sem tartja be, akkor a BKV felbontja a velük kötött szerződést.

Az Index információi szerint a közlekedési társaság a 14 millió eurós, úgynevezett jóteljesítési garancia lehívását tervezi, ha a típusengedély megszerzésének ütemterve nem éri el április végére a megfelelő készültséget. A portál arra hívja fel a figyelmet: ebben az esetben nem kizárt, hogy újabb három évet kellene várni az elöregedett orosz metrókocsik lecserélésére. Az Alstom a kettes metró vonalára 22 darab, egyenként 5 kocsiból álló szerelvényt, a most épülő négyes vonalra pedig 15 darab, egyenként 4 kocsiból álló teljesen automata metrószerelvényt gyárt, mintegy 65 milliárd forint értékben.

A főpolgármester-helyettes szerint nincs tovább tolerancia; megengedhetetlen, hogy az új metrókocsikat gyártó cég még mindig nem szerezte be a járművek forgalomba állásához szükséges engedélyeket.

Ikvai-Szabó Imre az InfoRádiónak adott interjújában egyetértett a közlekedési társaság vezérigazgatójával, hogy ha az Alstom június végéig sem tudja megszerezni a 2-es metró vonalára gyártott Metropolis szerelvény végleges típusengedélyét, akkor a BKV valószínűleg kénytelen lesz a szerződést felmondani.

Ebben az esetben a BKV megkezdi a régi orosz metrókocsik elmaradt felújítási munkálatait - közölte az InfoRádióval Héri József, a közlekedési vállalat műszaki üzemeltetési igazgatója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×