eur:
394.29
usd:
370.22
bux:
0
2024. április 23. kedd Béla

Meddig láthatunk Formula-1-es futamot Mogyoródon?

Jelentős összegeket kell a mogyoródi pálya és a környéke fejlesztésére fordítani, hogy a Magyar Nagydíj 2016 után is helyet kapjon a Formula-1-es világbajnokság versenynaptárában - mondta a Hungaroring Sport Zrt. vezetője az InfoRádiónak. Dénes Ferenc sportközgazdász szerint ha a Magyar Nagydíj kikerül a körforgásból, akkor szinte lehetetlen lesz oda visszakerülnie.

Nem tervez jelentős változásokat a mogyoródi pályán a Hungaroring Sport Zrt. új vezetője. Gyulay Zsolt az InfoRádiónak elmondta: apró belső átalakítások lesznek, valamint az év végéig felújítják az ambulanciaépületet, amelyre már szükség van.

Az elnök-vezérigazgató emlékeztetett rá: a Formula-1-es verseny nézőinek 80 százaléka külföldi. A látogatók számát növelné, ha jobb lenne a gazdasági helyzet, valamint az is, ha izgalmasan alakul a világbajnokság. Emellett még több lengyel szurkoló érkezne Mogyoródra, ha Robert Kubica a Renault-tól a Ferrarihoz szerződne - tette hozzá.

Jövőre már húsz futamot rendeznek a sorozatban, és kiélezetté vált a verseny a rendezők között is. A Magyar Nagydíj 2016-ig biztonságban van, ám hogy utána is Mogyoródra látogasson a száguldó cirkusz mezőnye, a pályára és a környező szolgáltatásokra is költeni kell - emelte ki Gyulay Zsolt. Az elnök-vezérigazgató szerint ha elfogadjuk, hogy a verseny sokat hoz az országnak, akkor tudomásul kell venni, hogy áldozni kell rá és biztosítani kell a megfelelő körülményeket is.

A következő idényben India is rendez versenyt, Abu Dzabi tavaly, Dél-Korea pedig idén csatlakozik a sorozathoz. Ezek az országok több jogdíjat fizetnek, hozzájuk képest kis ország és kis piac vagyunk - vélekedett Gyulay Zsolt.

Az elnök-vezérigazgató szerint a magyar pályának jó a megítélése, a szervezéssel és a sportbírókkal is elégedettek, de vannak hiányosságok is, amit rendezni kell. Gyulay Zsolt hamarosan beszélni fog az F1 kereskedelmi jogait birtokló Bernie Ecclestone-nal a jövőről. A vezető szerint azon is gondolkodni kell, hogy Hungaroring a Formula-1-es futam nélkül is megálljon a lábán, ehhez más rendezvényekre van szükség.

Ha a Magyar Nagydíj kikerül a Formula-1-es körforgásból, akkor szinte lehetetlen lesz oda visszakerülnie - mondta az InfoRádió által megkérdezett sportközgazdász. Dénes Ferenc kiemelte: ha hosszú távon is fontos a futam, akkor ahhoz az erőforrásokat meg kell teremteni. Hozzátette: a verseny veszteséges is lehet, mert az egyéb hozadékok sokat nyomnak a latba.

Dénes Ferenc hangsúlyozta: az új pályák más attrakciót képviselnek, turisztikai és televíziós látványosságnak számítanak, amire a Hungaroring nem alkalmas. Új pálya építésén is lehetne gondolkozni, bár tisztában van vele, hogy a források korlátozottak.

Hanganyag: Farkas Dávid

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×