eur:
387.85
usd:
357.67
bux:
68121.25
2024. május 17. péntek Paszkál

Miért éri meg hitelt váltani! Tippek és tanácsok

Hazánkban két pénzügyi szolgáltatónál is jelentős kedvezményekkel és hasonló feltételek mellett lehet kiváltani a már meglévő devizahitelt. Nézzük meg, hogyan működik a folyamat a gyakorlatban, és mik az előnyei.

Először is mindenkinek fel kell venni a kapcsolatot a társaságok tanácsadóival. Ezt követően megállapítják a fedezetül felajánlott ingatlan értékét. Az értékbecslés után jöhet az előszűrés, amelynek során megtudhatjuk, milyen feltételek mellett, mekkora kölcsönösszegre vagyunk jogosultak. Ilyenkor elmondják még a szükséges dokumentumok jegyzékét, és azt, honnan szerezhetjük meg ezeket.

Amennyiben minden papír és az értékbecslés is megvan, elkezdődhet az elbírálás folyamata. Jóváhagyás esetén a tanácsadó tájékoztat bennünket, hogy melyik termékkategóriát javasolja számunkra. Természetesen vissza is utasíthatjuk az ajánlatot, ha nem vagyunk elégedettek a felkínált kondíciókkal. Viszont, ha elfogadjuk, akkor már csak az aláírás van hátra, ahol minden érintettnek jelen kell lennie.

A kölcsön törlesztése forintban történik, minden hónap 12-én az előzetesen megadott számláról csoportos beszedéssel, átutalással vagy készpénzben a pénzügyi szolgáltató fiókjában. Devizával való törlesztésnél az árfolyam-ingadozásból bekövetkező esetleges veszteség mindig fent fog állni.

A kölcsönök összege


A hitelkiváltás összegére nézve a "körültekintő lakossági hitelezés feltételeiről és a hitelképesség vizsgálatáról szóló" kormányrendelet értelmében bizonyos korlátokat kell figyelembe venni. Forint alapú kölcsönök esetén a maximális finanszírozási arány az ingatlan forgalmi értékének 75 százaléka, euró alapúnál 60, svájci frank esetében pedig 45 százaléka lehet.

A kölcsön kamatperiódusa három vagy öt év, ami azt jelenti, hogy az adott kamatperióduson belül nem változtathatják meg a kamatot.

A hiteleket svájci frank vagy euró alapon nyújtják. A folyósítás történhet forintban, svájci frankban, illetve euróban is.

Élet - és lakásbiztosítással kombinált kiváltás

Kölcsönünket kombinálhatjuk életbiztosítással is. Ez azért jó, mert a hitel mellett kötünk egy életbiztosítást, amelynek biztosítási összege megegyezik a kölcsön összegével. A futamidő alatt csak a kamatot és a kezelési költséget fizetjük, a tőketörlesztést pedig a biztosító felé teljesítjük (a biztosítási díjban), és ha netán bekövetkezik a biztosítási esemény, akkor ebből az összegből törleszti a biztosító a fennmaradó tartozásunkat (vagy annak egy részét).

A kötelező lakásbiztosítás segítségével pedig nem veszítjük el mindenünket, viszont ennek a havi díja két-háromezer forintra is rúghat.

Ezen felül köthetünk még hitelfedezeti életbiztosítást és ingóságokra vonatkozó vagyonbiztosítást különböző nem várt események esetleges bekövetkezésére, illetve egyéb biztonsági szolgáltatásokat is igényelhetünk.

Ha nem tudunk fizetni


Késedelmes fizetés esetén késedelmi kamatot számítanak fel a társaságok. Nemfizetéskor pedig jogosult felmondani a szerződésünket, ami által az ingatlanunkat is elveszíthetjük. Tehát amennyiben bárkinek problémája akad a törlesztéssel, keresse fel mihamarabb pénzügyi szolgáltatóját, így közösen találhatnak ki mindenki számára elfogadható megoldást.

Előtörlesztésre is van lehetőségünk, viszont ezt előre be kell jelenteni az összeg nagyságával együtt. Ekkor azonban előtörlesztési és ügyintézési díjat számolnak fel nekünk pluszban. Ezen kívül kezdeményezhetjük a futamidő változtatását, fedezetünk cseréjét és egyes biztosítékok elengedését is, de ezek mind szerződésmódosítással járnak együtt, aminek költségvonzata van.

A kiváltás további előnyei lehetnek, hogy hosszabb kamatperiódusra lehet váltani (három-öt év), ami által biztonságosabb és kiszámíthatóbb lesz a kamatszint.

Euróban most kedvező feltételek mellett és banki költségek (folyósítási díj, tulajdoni lap lekérdezés díja, jelzálog bejegyzés és törlés díja) nélkül vállalja az UCB a hitelkiváltást. Az értékbecslés és közjegyző díját is visszatérítik. Hasonló akciókat hirdet az AEGON, és ha online igényelünk másik kölcsönt, még az 1,5 százalékos folyósítási díjat is elengedik.

A lakáshitelen túl ki lehet váltani még: jelzálog, autóvásárlási, személyi, áruvásárlási, önkormányzati, munkáltatói kölcsönöket, illetve diákhitelt is. Egyéb típusú hitelek kiváltására nincs lehetőség.

Címlapról ajánljuk

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×