eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Még mindig Putyin diktál

Gyilkossággal és korrupcióval vádolják, szövetségi kommandósok tartóztatták le, de a helyi kormányzat pere kezdetéig nem mozdítja el állásából. Akiről szó van az Szaid Amirov, a dél-oroszországi Dagesztán fővárosa, Mahacskala polgármestere. Elemzők szerint Vlagyimir Putyin elnök sokat kockáztat az ellene való fellépéssel.

Magasról lehet igazán nagyot bukni - ezt sugallja az észak-kaukázusi Mahacskala polgármestere, Szaid Amirov története. Amirovot egyfajta kiskirálynak tartották, aki saját birodalmat épített ki hivatala körül az iszlamista radikálisok és maffiózók által fenyegetett köztársaságban.

A moszkvai központi hatalom számára egy ideig megfelelt, most azonban Vlagyimir Putyinnak elege lett belőle. Annyira, hogy a hétvégén Moszkvából küldött különleges egységek fogták el helikopterek és páncélozott harci járművek bevetésével.

A világ közvéleménye az utóbbi időben a bostoni robbantók miatt hallott Dagesztánról, ahol a helyi hatalmat - amelyet jogvédők korrupcióval és emberek kínzásával vádolnak - iszlamista radikálisok akarják megbuktatni, és ahol saját iszlám államot akarnak létrehozni.

Konsztantyin Kazenyin, észak-kaukázusi ügyekkel foglalkozó szakértő úgy jellemezte Amirovot, mit aki "összetett, totalitárius üzleti birodalmat vezetett és kliensei neki köszönhették biztonságukat és szabadságukat."

Amirov 15 éven át volt az orosz Premier ligás futballklubbal rendelkező Mahacskala polgármestere. A Reuters szerint elmozdításával Vlagyimir Putyin értésre adta, hogy még mindig ő diktál.

Ugyanakkor sokat kockáztat is: egyrészt hatalmi vákuum jöhet létre, ami összecsapásokat provokálhat ki a helyi maffiózók között, másrészt a dzsihádisták úgy érezhetik, eljött az ő idejük. Mindez nem egészen egy évvel a Kaukázus túloldalán rendezett szocsi olimpiai játékok előtt történik

"Mindenkit sokkolt a hír. Veszélyes lépés ez az olimpia előtt, de a Kremlnek elege lett az államban államot építő polgármesterből" - mondta Alekszej Malasenko, a moszkvai Carnegie Intézet szakértője. Más elemzők viszont úgy látják: Putyin kénytelen volt belátni, hogy ha nem javítja a kormányzás minőségét, akkor robbanásveszélyessé válik a helyzet az országban.

A szövetségi hatalom értésre adta, hogy mit gondol a dagesztáni igazságszolgáltatásról azzal, hogy moszkvai börtönbe vitték a többek között gyilkossággal vádolt Amirovot. Közben a mahacskalai városi hatóságok azt a furcsa döntést hozták, hogy közölték: Amirov választott városvezető, és az is marad, hacsak a bíróság el nem mozdítja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×