eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

A világháború kitörése és a bécsi újévi koncert

A Bécsi Filharmonikusok újévi koncertje nemcsak a keringőkirály Straussról, hanem a 150 éve született Richard Straussról, valamint az első világháború kitörésének 100. évfordulójáról is megemlékezik.

A zenekart Daniel Barenboim vezényli, akit nemcsak művészként, hanem humanistaként is tisztelünk - hangoztatta egy pénteki sajtótájékoztatón Clemens Hellsberg, az együttes szóvivője.

Különösen fontosnak tartják, hogy némi vonakodás után igent mondott a felkérésre Daniel Barenboim, aki "ezüstlakodalmát" ünnepli a Bécsi Filharmonikusokkal, hiszen 25 éve vezényelte őket először. Újévi koncerten második alkalommal áll a dirigensi pulthoz a világhírű zongoraművész-karmester.

"Mindig az volt a benyomásom, hogy a zenekar zenei mentalitása különleges, minthogy nincs vezető karmestere, független testület. Közvetlenül kapcsolódik a muzsikához, szerzőkhöz és alkotásokhoz. A Strauss-dinasztiához szoros viszony fűzi, így nincs szebb ajándék, mint az újévi koncertre való meghívás" - jegyezte meg Barenboim.

A műsor első részében felcsendül Eduard Strauss Helenen című francia négyese, a számot felesége, Elena Bashkirova zongoraművész előtti tisztelgésnek is szánja a karmester. Ezután A béke pálmaágaként nyújtják át Josef Strauss Friedenspalmenwalzerét, amellyel az - egyes történészek szerint az első világháborúhoz vezető - porosz-osztrák háború legvéresebb csatája, a königgrätzi ütközet emlékét idézik fel. Elhangzik az ifjabb Johann Strauss Egyiptomi indulója is, amelyet ugyancsak egyfajta nemzetközi békeüzenetnek tekintenek.

Hogy ez milliókhoz jusson el, arról az ORF élő közvetítése gondoskodik. Először rendezi a produkciót Michael Beyer, aki 16 kameraállást alakított ki az Aranyteremben. Várhatóan 92 ország veszi át a programot, így mintegy 40-50 millió nézőre számíthatnak. A szünetben a kulisszák mögé kalauzolja a nézőket a moderátor, Barbara Rett. A táncjelenetek koreográfusa Ashley Page, a balettművészek pompás kosztümjei Vivienne Westwood londoni műhelyében készültek.

Clemens Hellsberg nem játszik a koncerten, egy baleset miatt több mint 10 éve ez az első alkalom, hogy nem ő ül az első hegedű pultnál. Elmondta: hosszú távú partneri megállapodást kötöttek az Amnesty International osztrák irodájával, ennek alapján a zenekar 100 ezer euró adománnyal járul hozzá a szervezetnek "Az emberi jogok iskolája" projektjéhez, önkéntesek szakmai képzéséhez.

A 150 éve született zeneszerző, Richard Strauss emlékét a Capriccio opera Holdfényzene című részlete idézi. A koncert végén megszólal az elmaradhatatlan Kék Duna-keringő és a Radetzky-induló.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×