eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Mindkét magyar versenyző bejutott a Vitázik a világ ifjúsága német vitaverseny döntőjébe

Mindkét magyar versenyző, Pőcze Júlia és Bartha Regina is bejutott a Vitázik a világ ifjúsága (Jugend debattiert international) elnevezésű német nyelvű nemzetközi vitaverseny pénteki varsói döntőjébe a csütörtöki elődöntőn nyújtott teljesítménye alapján.

Pőcze Júlia, a budapesti Tamási Áron Gimnázium diákja és Bartha Regina, a szintén fővárosi Karinthy Frigyes Gimnázium tanulója pénteken egy cseh és egy észt versenyzővel ütközteti érveit. A döntő vita azt a témát járja körül, hogy be kell-e tiltani a szélsőséges pártokat.

A csütörtöki elődöntőbe jutott nyolc versenyző arról vitázott, el kell-e távolítani a közterületekről azokat az emlékműveket, amelyek már nem felelnek meg a jelenkor elveinek, értékeinek. Sorsolás alapján párokra osztva a pró, illetve a kontra oldalt képviselve fejtették ki véleményüket a vitázók. A zsűri az egyéni teljesítmények alapján döntött arról, melyik négy versenyző juthat tovább a döntőbe. A döntés meghozatalakor a szaktudást, a kifejező- és beszédkészséget és a meggyőzőképességet vették figyelembe.

A Vitázik a világ ifjúsága versenyt nyolcadik alkalommal rendezik meg, évente nyolc országból - Magyarországról, Csehországból, Lengyelországból, Észtországból, Lettországból, Litvániából, Oroszországból és Ukrajnából - mintegy kétezer diák indul a vetélkedőn. A versenyvitákon minden országból a két legjobb vesz részt.

Az idei varsói megmérettetésen mindkét magyar versenyző bejutott a négy résztvevővel zajló pénteki záróvitára.

A vitaverseny a Goethe Intézet, az Emlékezés, Felelősség és Jövő Alapítvány, a Hertie Közhasznú Alapítvány és a Külföldi Német Iskolák Központi Igazgatóságának közös projektje, amelyet Magyarországon a Hanns Seidel Alapítvány, az E.ON Hungária, az Audi Akadémia, a Magyarországi Németek Önkormányzata és a Konrad Adenauer Alapítvány támogat.

Címlapról ajánljuk
Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.

Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

A szenzor a könnyen megoldható beültetést követően folyamatosan adatokat szolgáltat arról, hogy pontosan mennyi glükóz van a szervezetben. Kis János Tibor diabetológus szakorvos az InfoRádióban elmondta: az ujjbegyes méréssel szemben az okostelefonnal összekapcsolható szenzor 1–5 percenként mér, és naponta 288–1440 eredményt mutat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×