eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Ezek a legbiztonságosabb légitársaságok

Ismét az ausztrál Quantas lett az év legbiztonságosabb légitársasága az AirlineRatings.com listája alapján.

Biztonsági újításaival és legfiatalabb flottájával került ismét az AirlineRatings.com tízes listájának élére az ausztrál Quantas légitársaság. A listán szereplő többi cég ábécé-sorrendben az Air New Zealand, a British Airways, a Cathay Pacific Airways, az Emirates, az Etihad Airways, az EVA Air, a Finnair, a Lufthansa és a Singapore Airlines.

A portál minősítési rendszere a légi-közlekedés irányító hatóságai, a legnagyobb légügyi egyesületek, valamint a kormányzati szervek ellenőrzéseinek eredményeit is figyelembe veszi a halálozási statisztikák mellett.

A 449 vizsgált légitársaság közül 149 rendelkezik a legjobb minősítést jelentő 7 csillagos eredménnyel.

Azonban míg a tavaly előtti volt az egyik legbiztonságosabb év a légi-közlekedésben, tavaly összesen 970 ember halt meg légi szerencsétlenségekben, ami évtizedes összehasonlításban a második legmagasabb szám - mondta Jan-Arwed Richter, a hamburgi Jet Airliner Crash Data Evaluation Centre munkatársa a cég saját adataira hivatkozva. Legutóbb 2005-ben haltak meg hasonlóan sokan légi katasztrófákban, akkor 1014 ember vesztette életét repülőgép-balesetben.

Tavaly négy olyan katasztrófa is történt, amely egyenként több mint száz halálos áldozatot követelt. Kettő a maláj nemzeti légitársaság, a Malaysia Airlines gépeit érintette: a társaság Kuala Lumpurból Pekingbe tartó MH370-es járata márciusban a fedélzetén 239 emberrel nyomtalanul eltűnt a Dél-kínai-tenger felett, sorsáról azóta sem tudni biztosat. A cég egy másik járatát, az Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó MH17-est júliusban rakétatámadás érte Kelet-Ukrajna felett, a tragédia 298 emberéletet követelt.

Júliusban 116-an haltak meg, amikor az Air Algeria egy utasszállítója lezuhant Maliban. Decemberben pedig Indonézia felségvizein a - szintén részben maláj tulajdonban lévő - AirAsia légitársaság 8501-es járata zuhant a Jáva-tengerbe, 162 ember halálát okozva. E katasztrófa pontos okát még mindig vizsgálják, de az biztos, hogy a gép fel sem szállhatott volna aznap, mert nem volt engedélye rá.

Mindezen esetek ellenére a szakértők szerint a repülés továbbra is az egyik legbiztonságosabb utazási mód, a halálos balesetek számát, illetve az áldozatoknak a teljes légi forgalomhoz viszonyított arányát tekintve a tavalyi is "biztonságos" év volt.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×