eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Újabb dzsihadista csoport csatlakozott az Iszlám Államhoz

Újabb dzsihadista csoport csatlakozott az Iszlám Államhoz (IÁ): ezúttal a szaharai régióban tevékeny al-Murabitum fogadott hűséget a rettegett terrorszervezetnek.

Az Iszlám Állam bővüléséről az al-Ahbár mauritániai hírügynökség számolt be, amely szerda este egy erről szóló hangfelvételt kapott a Mohtar Belmohtar algériai dzsihadista vezér által alapított tömörüléstől.

"Hűséget fogadunk az Iszlám Állam emírjének, Abu Bakr al-Bagdadinak" - hallható az al-Murabitum szóvivőjének tulajdonított hangfelvételen.

Az al-Murabitum a Monoteizmus és Dzsihád Nyugat-Afrikában (MYAO) és az al-Muladzamin nevű szervezetek egyesüléséből jött létre. Alapítója, Belmohtar a Magreb-országok és a Száhel-övezet leghírhedtebb és egyben legkeresettebb dzsihadistájának számít. Nevéhez fűződik az ain-amenászi algériai gázmező 2013. januári megtámadása, amely 37 túsz, köztük több külföldi állampolgár és 32 terrorista halálával végződött.

Az Irakban és Szíriában jelentős területeket uralma alá hajtó Iszlám Állam vezetője, Abu Bakr al-Bagdadi tavaly júniusban bejelentette, hogy iszlám kalifátust hoznak létre az általuk elfoglalt területeken, amelyhez a világ minden muzulmánjának csatlakoznia kell. Azóta már számos szervezet hűséget fogadott az IÁ-nak, köztük a Boko Haram nigériai terrorcsoport és a legjelentősebb egyiptomi szélsőséges milícia, az Anszár Beit al-Makdisz (Jeruzsálem Védelmezői) is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×